Παρούσα η Ελλάδα, τα ευχαριστώ Μέτα και Ράμα: Ο Δένδιας μετέφερε βοήθεια και ελπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (A) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, σε συνάντηση που είχαν κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στα ερείπια στο Δυρράχιο, όπου συνεργεία διασωστών προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μετά από σεισμό 6,4 ρίχτερ που έπληξε τα Αλβανία, Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή αυτή θα ευαισθητοποιήσει και άλλους Ευρωπαίους παράγοντες ώστε η Αλβανία να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση» είπε ο Ιλίρ Μέτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό Πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Έντι Ράμα: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό»

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

O κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

«Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό» δήλωσε από το Δυρράχιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, έστειλε από το Δυρράχιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ράμα – Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με αφορμή τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Παράλληλα έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιο άλλο τρόπο χρειαστεί.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αναχώρηση κλιμακίου της ΕΜΑΚ για τη σεισμόπληκτη Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό.

Τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο, από τον ισχυρό σεισμό, αλβανικό λαό, εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: «Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό».

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, νωρίτερα σήμερα, με την Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Αντριάνα Χομπντάρι, στην οποία διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Αλβανό ομόλογό του κ. Ιλίρ Μέτα, για τον φονικό σεισμό, που έπληξε την Αλβανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

Στους 21 οι νεκροί, 600 οι τραυματίες στην Αλβανία: Σαν τραπουλόχαρτα έπεσαν τα κτήρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: