Παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρασιατικές υποθέσεις, Matthew Palmer (2Α) κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Δεξιά ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι προκλητικές, καταστρέφουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και υπονομεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμερ κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα. Η θέση του κ. Πάλμερ, είναι η ίδια με αυτή του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στις 20 Αυγούστου στην ιστοσελίδα μας και στο Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει ξεκάθαρες τις ανησυχίες τους σχετικά με τις γεωτρητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.

«Αυτό περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που η Κύπρος θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της και ειδικότερα γεωτρήσεις εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Αμμοχώστου που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιγράψει, ανοιχτά, ως παράνομες, ως συνέπεια των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου που αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» τόνισε ο κ. Πάλμερ.

Αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς που να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο κ. Πάλμερ σημείωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, εκφράσει την ανησυχία τους στην Τουρκία για το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επέκτασής τους σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της ή της ΑΟΖ της, όπως στο Αιγαίο. Αυτό θα το θεωρούσαμε ζημιογόνο και προκλητική ενέργεια».

Το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο επίκεντρο της συνάντησης του Βαρβιτσιώτη με τον Μάθιου Πάλμερ

Oι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, στο θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως γίνεται γνωστό, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή. Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, με πιο ισχυρή παρουσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως πόλη-ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξή της ως μεγάλο λιμάνι, ιστορικό κέντρο και «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Τέλος, αφού χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη μη επιβολή δασμών από την αμερικανική πλευρά στο ελαιόλαδο και τις ελιές, ζήτησε να μην ισχύσουν οι δασμοί και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως στις κομπόστες ροδακίνων που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Έπεσαν” οι υπογραφές για την εκμετάλλευση της “Αφροδίτης”: Στα 500 εκ. ευρώ το χρόνο τα έσοδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: