Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας: Απόπειρα συγκάλυψης θανάτου 8 παιδιών

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην Μπογκοτά της Κολομβίας εναντίον της διαφθοράς. EPA, MAURICIO DUENAS CASTANEDA




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, του Γκιγιέρμο Μποτέρο, που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα επικρίσεων για τους χειρισμούς του σε διάφορα ζητήματα, ιδίως για την απόπειρα συγκάλυψης του θανάτου παιδιών σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού, και κινδύνευε να δει να εγκρίνεται στο Κογκρέσο ψήφος δυσπιστίας στο πρόσωπό του, που θα ανάγκαζε τον αρχηγό του Κράτους να τον απομακρύνει από τον θώκο, κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

«Εξ ονόματος των Κολομβιανών και της ομάδας της κυβέρνησης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειές του, τις θυσίες του και την πολιτική καθοδήγηση» του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ο πρόεδρος Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Λουίς Φερνάντο Ναβάρο ονομάστηκε υπηρεσιακός υπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Νωρίτερα ο Μποτέρο, 71 ετών, δικηγόρος και επιχειρηματίας, είχε αναφέρει σε επιστολή του πως αποφάσισε να παραιτηθεί σχολιάζοντας ότι είναι «καθήκον του» να αποκωδικοποιεί σωστά την πολιτική συγκυρία, με την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο πλέον συντριπτικά σε βάρος του αφού οι κεντρώοι απέσυραν την υποστήριξή τους έπειτα από τις καταγγελίες για απόπειρα απόκρυψης γεγονότων από τους πολίτες.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλυθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, συμφωνήθηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», ανέφερε ο Μποτέρο σε ανακοίνωσή του.

Ο Μποτέρο διορίστηκε υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018.

Οι επικρίσεις σε βάρος του Μποτέρο άρχισαν σχεδόν αμέσως, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του σε ζητήματα ασφαλείας σε μια χώρα που έχει βιώσει μισό αιώνα και πλέον εμφύλιας σύρραξης και ακόμα αδυνατεί να υποτάξει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα ουσιαστικά κρίθηκε όταν γερουσιαστής της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά τον βομβαρδισμό από τον στρατό πριν από δύο μήνες εναντίον καταυλισμού αποστατών των FARC, επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι. Εξ αυτών οι οκτώ ήταν ανήλικοι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι 12 ετών.

Ο Μποτέρο κατηγορήθηκε χωρίς περιστροφές από τον γερουσιαστή Ρόι Μπαρέρας για απόπειρα απόκρυψης των στοιχείων αυτών. Ο ως χθες υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν ήταν ενήμερες για την παρουσία ανηλίκων» στον καταυλισμό και υποστηρίζοντας, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο για αυτό, πως τα ανήλικα θύματα είχαν στρατολογηθεί από τους αποστάτες των FARC, της οργάνωσης ανταρτών που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος στα τέλη του 2016.

Ο Μποτέρο διαβεβαίωσε ακόμη ότι η επιχείρηση ήταν νόμιμη. Ωστόσο επικριτές του Μποτέρο επισήμαναν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάντα που κατ’ αυτούς αποτελούσαν πειστήρια πως ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα.

Εξάλλου τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που η Μπογοτά διατεινόταν πως απεδείκνυε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, αφού αξιωματούχοι αναγκάστηκαν εντέλει να παραδεχθούν ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Γκιγιέρμο Μποτέρο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως υπέβαλε την παραίτησή του, αντιμέτωπος με μεγάλη πίεση εξαιτίας των αποκαλύψεων περί εξωδικαστικών φόνων και την απειλή του Κογκρέσου να τον αποπέμψει.

Η θητεία του Μποτέρο, 71 ετών, επιχειρηματία, σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Αυτή την εβδομάδα, γερουσιαστής τον κατηγόρησε ότι συγκάλυψε εσκεμμένα την πληροφορία ότι σκοτώθηκαν παιδιά σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή εναντίον αποστάτη της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο Μποτέρο αντέτεινε ότι η επιχείρηση αυτή ήταν νόμιμη και ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν ανήλικοι στον καταυλισμό ο οποίος στοχοθετήθηκε.

Πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

«Είναι καθήκον μου ως υπουργός να κάνω σωστή ανάγνωση του πολιτικού κλίματος και γι’ αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», ανέφερε ο Μποτέρο σε επιστολή του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επικριτές του Μποτέρο υπέδειξαν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τεκμήρια πως είναι ακατάλληλος για το αξίωμα.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί μια έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που ισχυριζόταν ότι απεδείκνυε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, που αξιωματούχοι παραδέχθηκαν εντέλει ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

Κόμματα της κεντροαριστεράς και του κέντρου που είχαν υποστηρίξει τον Μποτέρο στο παρελθόν ξεκαθάρισαν πως σκόπευαν να ταχθούν υπέρ σε ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο πρόσωπό του, κάτι που θα υποχρέωνε τον πρόεδρο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στην αποκαλούμενη σκληρή δεξιά, να τον απομακρύνει.

Ο Ντούκε δεν έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατά συνέπεια δεν είχε τρόπο να προστατεύσει τον υπουργό του. Εάν το Κογκρέσο τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Μποτέρο, θα επρόκειτο για εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Μποτέρο δεν εξασφάλισε την έγκριση της κάτω Βουλής τον Ιούνιο, ωστόσο τότε ο υπό παραίτηση υπουργός Άμυνας διέθετε την υποστήριξη κομμάτων του κέντρου.

Ο Μποτέρο διορίστηκε υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μπογοτά, Colombia

Ο Τραμπ κάλεσε τον άνθρωπο που θα σκοτώσει τον Μαζλούμ, καταγγέλλει ο Κρις βαν Χόλλεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: