Παραιτήθηκε ο ‘Έβο Μοράλες: Το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του έχει τελειώσει!

Μετά από τις διαδηλώσεις και την επέμβαση του στρατού ο Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί. EPA, JUAN CARLOS TORREJON




Ο πρόεδρος ‘Εβο Μοράλες της Βολιβίας, ο οποίος ήρθε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία, παραιτήθηκε την Κυριακή μετά από συνεχείς και ισχυρές διαμαρτυρίες από έναν εξοργισμένο πληθυσμό που τον κατηγόρησε ότι υπονόμευσε τη δημοκρατία για να επεκτείνει την εξουσία του.

Ήδη ο πρόεδρος του Μεξικού του πρόσφερε πολιτικό άσυλο (ΕΔΩ)

Ο κ. Morales και ο αντιπρόεδρος του, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης, δήλωσαν ότι η αποχώρησή τους ήταν μια προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά δεν παραδέχθηκαν κανένα παράπτωμα.

Κυκλοφόρησαν πληροφορίες για στρατιωτικό πραξικόπημα που εντάθηκαν μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου Γκαρσία.

“Το πραξικόπημα έχει τελειώσει,” είπε ο κ. García.

Προηγουμένως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας, στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες αντιμέτωπος με ένα κύμα διαμαρτυριών για την επανεκλογή του, να παραιτηθεί «για το καλό της Βολιβίας». ΕΔΩ

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία. Στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί εναντίον των δυνάμεων του Μοράλες σε όλη τη χώρα.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.

«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.

Πληροφορίες από New York Times-AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Bolivia

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τις εκλογές στην Ισπανία, αλλά η ακροδεξιά διπλασιάζει τις έδρες της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: