Πάνω από 810 εκατ. ευρώ τα κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών το εννεάμηνο του 2019

File Photo: Θετική ήταν η πορεία των τραπεζών τη χρονιά που μας πέρασε.




Συνολικά ο εννεάμηνο του 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank παρουσίασαν κέρδη πάνω από τα 810 εκατομμύρια ευρώ με την Εθνικής να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με κέρδη 423 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: 423 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων

Στα 423 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο του 2019 από 61 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σε επίπεδο τριμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2019 από 113 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων αναδιάρθρωσης (€5 εκατ. το Γ’ τρίμηνο 2019 & €4 εκατ. το Β’ τρίμηνο 2019).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 898 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2019, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση των επιτοκιακών εσόδων από χρεόγραφα, καθώς και τη σταθεροποίηση των επιτοκιακών εσόδων από δάνεια. Στο γ’ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 284 εκατ. ευρώ, από €293 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, αρνητικά επηρεαζόμενα από το κόστος των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 6μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 269μ.β.

Η σταδιακή ανάκαμψη στα καθαρά έσοδα από προμήθειες συνεχίστηκε (+5% σε ετήσια βάση) στο εννεάμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες Λιανικής Τραπεζικής (+12% σε ετήσια βάση)


Τράπεζα Πειραιώς: 146 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων

Σε 146 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε επαναλαμβανόμενη βάση, το εννεάμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 304 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι για ακόμα ένα τρίμηνο, η τράπεζα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε όλες της τις προτεραιότητες, με αποτέλεσμα λόγω των αποφασιστικών ενεργειών των στελεχών της, να πετυχαίνει κέρδη κατά τα τελευταία πέντε συνεχόμενα τρίμηνα.

«Τα κέρδη προ φόρων σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019, σε σύγκριση με 98 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2018. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 87 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες την ίδια περίοδο πέρυσι. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή επαναλαμβανόμενων βασικών εσόδων, ενώ η έμφαση στη λειτουργική αποτελεσματικότητα συνεχίζει να αποδίδει καρπούς. Τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους, όσο και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες, ήταν αυξημένα κατά 2% και 6% αντίστοιχα, έναντι της ίδιας περιόδου πέρυσι. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Καθώς το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε βελτιώνεται, έχουμε ισχυρή την πεποίθηση ότι οι οικονομικές μας επιδόσεις θα ενισχύονται περαιτέρω», αναφέρει ο κ. Μεγάλου.

«Η εξέλιξη του ισολογισμού μας, αποτελεί απόδειξη της επαναφοράς των δραστηριοτήτων μας στην κανονικότητα. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2019 από την αρχή του έτους σε συγκρίσιμη βάση, με τα επιχειρηματικά δάνεια να οδηγούν την τάση. Οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2019. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις του ομίλου, βελτιώθηκε περαιτέρω στο 84% έναντι 91% πριν ένα έτος, υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση για δάνεια, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, διασφαλίζοντας έτσι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας. Οσον αφορά στην ποιότητα ενεργητικού, συνεχίζεται η τάση βελτίωσης στις αθετήσεις και επαναθετήσεις υποχρεώσεων, ενώ η εξυγίανση δανείων, οι αναδιαρθρώσεις και οι εισπράξεις παραμένουν ικανοποιητικές. Από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μειώσει τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 12 δισ. ευρώ. Στηριζόμενοι στις θετικές επιδόσεις που έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, εστιάζουμε στην εκτέλεση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο διευκολύνεται από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την Intrum, η οποία θα αναβαθμίσει την όλη προσπάθεια. Είμαστε σε προπαρασκευαστική φάση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 3 δισ. ευρώ, εν αναμονή και της έναρξης λειτουργίας του σχεδίου προστασίας ενεργητικού, που αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σχέδιο «Ηρακλής»)», επισήμανε ο Χρήστος Μεγάλου.

Προσθέτει επίσης, ότι «η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου ‘Ηρακλής’, παράλληλα με τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές κεφαλαίων για έκδοση πιστωτικών τίτλων, θα επιτρέψει την επιτάχυνση του υφιστάμενου σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε περισσότερες λεπτομέρειες στις αρχές του 2020».

Eurobank: 149 εκατ. τα καθαρά κέρδη

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκαν σε 149 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2019, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας. Όσον αφορά το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), μετά την ολοκλήρωση, το προηγούμενο τρίμηνο, της πρώτης τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου NPEs (Project Pillar), έχουμε λάβει δεσμευτικές προσφορές για τη μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση ενός σύνθετου χαρτοφυλακίου NPEs (Project Cairo) και για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής FPS (Project Europe), που είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά, με σκοπό την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας εντός του 2019.

Οι σχετικές συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Αρχών για τη δημιουργία του μηχανισμού Asset Protection Scheme (APS) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Eurobank σχεδιάζει να κάνει χρήση του για όλα τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes) του Project Cairo.

Το πρώτο εννεάμηνο του έτους το συνολικό απόθεμα NPEs μειώθηκε κατά 2,8 δις. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs βελτιώθηκε κατά σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στο 31,1%.

Η Eurobank παραμένει σε τροχιά διατηρήσιμης κερδοφορίας. Τα συνολικά κέρδη ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ, με διακριτή συμβολή από τις ισχυρές και αναπτυσσόμενες διεθνείς μας δραστηριότητες. Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο τρίτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 16,3%, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε σε 18,6%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην εγχώρια αγορά».

Alpha Bank: Κέρδη μετά φόρων 92 εκατ. ευρώ

Σε 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι 53,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους που αντιστοιχούν στους μετόχους, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων είναι:

– Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 18% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ενισχυμένο κατά 25 μονάδες βάσης, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ανήλθε σε 18,1%. Η Ενσώματη Καθαρή Θέση ενισχύθηκε περαιτέρω σε 8 δισ. ευρώ έναντι 7,9 δισ. στο τέλος του β’ τριμήνου. Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,2 ευρώ.

– Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. το γ’ τρίμηνο, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης χαρτοφυλακίου επιλεγμένων μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (“Project Neptune”) στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση», ενόψει της αναμενόμενης πώλησής τους. Από την αρχή του έτους, η Τράπεζα κατέγραψε οργανική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 0,9 δισ. ευρώ.

– Το γ΄ τρίμηνο, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 215,6 εκατ. (+0,8%), καθώς η μείωση του Καθαρού Εσόδου Τόκων αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη συνεισφορά των Καθαρών Εσόδων από Προμήθειες. Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 285,2 εκατ., μειωμένο κατά 11,6% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένο αρνητικά από τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων.

– Το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού (VSS) που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2019, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 830 Εργαζομένων, με αναμενόμενο όφελος περίπου 35 εκατ. στις Δαπάνες Προσωπικού, σε ετήσια βάση.

– Τον Οκτώβριο 2019, η Alpha BankΑΛΦΑ -0,73% σύναψε συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία “doValue” με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) και ακίνητων περιουσιακών της στοιχείων (REO) στην Κύπρο, συνολικής λογιστικής αξίας (Gross Book Value) 3,2 δισ. περίπου.

HELLAS JOURNAL

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: