Παίρνει πίσω τα διαβατήρια από τους καταζητούμενους η κυπριακή κυβέρνηση μετά το σάλο

Θα ανακαλέσει τα κυπριακά διαβατήρια από όσους δεν έπρεπε να δοθούν είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Τη θέση της κυβέρνησης πως είναι έτοιμη να ανακαλέσει την παροχή κυπριακού διαβατηρίου σε όσους έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα ενώ δεν έπρεπε εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η θέση αυτή έρχεται μετά και τον διεθνή σάλο και διασυρμό της Κύπρου όσο αφορά την παροχή διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομα με διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή.

Υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας.

Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος – που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς.

Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχολιάζοντας όλα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχολίασε πως το Υπουργικό συμβούλιο θα ενημερωθεί στην επόμενη συνεδρία και θα ληφθούν αποφάσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Απίστευτα καραγκιοζιλίκια στην Κύπρο: Έδωσαν διαβατήριο σε καταζητούμενο Μαλαισιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: