Ουάσινγκτον: Προσκλητήριο για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα από Χρίστο Δήμα

Ο Χρίστος Δήμας μιλώντας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», στην Ουάσιγκτον, κάλεσε τους επενδυτές να επιχειρήσουν στην Ελλάδα. File Photo: @ChristosDimas_
Για τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει η Καινοτομία στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας στο συνέδριο «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, Νέες Προοπτικές», στην Ουάσινγκτον.

Συμβολικές, αλλά ουσιαστικές κινήσεις

«Το πρώτο συμβολικό αλλά συνάμα και ουσιαστικό βήμα ήταν η μεταφορά της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων» τόνισε ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας πως ο προσανατολισμός των δράσεων της γενικής γραμματείας, εστιάζει στην έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα.

Προχωράμε για την καινοτομία

«Σήμερα, η Ελλάδα είναι μόλις 20η στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, 41η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και μόλις το 4,39% του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της χώρας καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτή την πραγματικότητα που παραλάβαμε έχουμε υποχρέωση μέσα από στοχευμένες κινήσεις να τη βελτιώσουμε», τόνισε.

Τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου

Ο υφυπουργός ανέλυσε το σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε η καινοτομία να συμβάλλει καθοριστικά στη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και παρουσίασε τρεις βασικούς πυλώνες πολιτικής για τη βελτίωση των σημερινών επιδόσεων της χώρας:
– Προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, μέσα από την παροχή κινήτρων σε κορυφαίες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα μας.
– Διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος, που θα ευνοεί το μετασχηματισμό των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
– Στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέσα από μια εξειδικευμένη πλατφόρμα που θα χαρτογραφεί το ελληνικό οικοσύστημα και θα προσφέρει πρόσβαση σε συγκεκριμένα κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια.

Συνάντηση και με Michael Kratsios

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υφυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States’ Chief Technology officer), Michael Kratsios. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της καινοτομίας, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και σε τεχνολογίες αιχμής που η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Σ’ αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για κοινές δράσεις, που αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγκαίος όρος εθνικής επιβίωσης οι επενδύσεις υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Λάρισα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal