Όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι υποχρέωσαν την Ελλάδα να δώσει το λιμάνι του Πειραιά στην Κίνα

FILE PHOTO: Αποψη από το λιμάνι του Πειραιά. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σε σχόλιο με τίτλο: Europe needs China’s billions. But does it know the price? η Juliet Ferguson γράφει στην εφημερίδα The Guardian για την κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνει ότι «η ανησυχία που εκφράστηκε από ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσκάπτεται από το γεγονός ότι χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν εναλλακτική».

Σημειώνεται επίσης ότι η πρώτη μεγάλη κινεζική επένδυση στην Ευρώπη, ήταν αυτή στο λιμάνι του Πειραιά, του οποίου όμως η ιδιωτικοποίηση, επιβλήθηκε, από τους διεθνείς δανειστές της χώρας, ως όρος για την διάσωσή της. Παρουσιάζεται επίσης αντίστοιχο παράδειγμα από την Πορτογαλία.

Η συντάκτρια αναρωτιέται, αν το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, θα βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία: να αναζητά απεγνωσμένα με εμπορική συμφωνία, από δυσμενή διαπραγματευτική θέση.

Στην περίπτωση αυτή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ για να σιγήσει την κριτική για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος η αρθρογράφος αναφέρει το νέο εργαλείο της ΕΕ, για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων, ως την πρώτη πραγματική, κοινή προσπάθεια να ελέγχονται εξονυχιστικά οι κινεζικές επενδύσεις.

Η ΕΚΤ λέει ΟΧΙ στον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην Ελλάδα: Έγγραφο της Λαγκάρντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: