Όταν ο βασιλιάς Πελέ έβαζε το 1000ο του γκολ και “καιγόταν” η Βραζιλία: Πριν 50 χρόνια [video]

File photo: Τιμή στα 1000 γκολ του Πελέ, με 1000 μπάλες στο γρασίδι…Photo via Twitter




Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το 1000ο γκολ του Πελέ… Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου 1969, ο «βασιλιάς» σημείωσε το 1000ο του γκολ σε 909 αγώνες, γράφοντας Ιστορία, μιας και έγινε ο πρώτος παίκτης που κατάφερε κάτι τέτοιο, δημιουργώντας ένα ρεκόρ που εξακολουθεί μέχρι τις ημέρες μας.

Ήταν 22:15, όταν στο 74ο λεπτό της συνάντησης Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα, ο Πελέ με πέναλτι, νικούσε τον Ανράντα και έγραφε Ιστορία στο «Maracana», παρουσία 150.000 θεατών!

Αμέσως μετά, ο Πελέ έτρεξε στην εστία, πήρε την μπάλα στα χέρια του, την φίλησε και φυσικά την πήρε για ενθύμιο.

Οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, τον σήκωσαν στα χέρια και χρειάστηκε να περάσουν τριάντα λεπτά προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι πανηγυρισμοί συνεχίστηκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, η Βουλή διέκοψε την συνεδρίαση καλώντας τον Πελέ στην πρωτεύουσα για να τον τιμήσει, ενώ λίγο αργότερα εκδόθηκε και ειδικό γραμματόσημο.

Ο διάσημος Βραζιλιάνος, που στις 23 Οκτωβρίου συμπλήρωσε 79 χρόνια ζωής, όταν τον ρώτησαν τότε οι δημοσιογράφοι πως θα ήθελε να πανηγυρίσει το 1000ο του γκολ, είχε δηλώσει:

«Δεν χρειάζομαι κάποια γιορτή να το πανηγυρίσω. Για εμένα είναι πολύ πιο σημαντικό να βοηθάω φτωχά παιδιά και εκείνους που έχουν ανάγκη. Πριν από μερικές ημέρες ήμουν στο Σάντος και είδα παιδιά να κλέβουν ένα αυτοκίνητο. Όταν τους ρώτησα τι κάνουν, προσπάθησαν να δικαιολογηθούν λέγοντας ότι κλέβουν μονάχα αυτοκίνητα από το Σάο Πάολο. Τους είπα να μην κλέβουν κανέναν. Αυτό ήταν το μήνυμά μου για το 1000ο γκολ».

Ο Πελέ έκλεισε την καριέρα του με απολογισμό 1284 τέρματα (σ.σ. με Σάντος, εθνική Βραζιλίας και Κόσμος Νέας Υόρκης), ενώ κατέκτησε και τρία παγκόσμια κύπελλα (σ.σ. 1958, 1962, 1970)!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Εθνική έκανε την ανατροπή με την Φινλανδία στο β’ ημίχρονο, στο ΟΑΚΑ, και νίκησε με 2-1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: