Οικοδόμηση εμπιστοσύνης ζητά η Άγκυρα που αμφισβητεί και διεκδικεί το ρεκόρ προκλήσεων…

Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Παρά τις διαρκείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, η Άγκυρα θέλει να δείχνει το καλό της πρόσωπο και σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά από την Αθήνα ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου περί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

  • Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ερώτηση για την εξεύρεση ημερομηνίας, είναι επαναλαμβανόμενη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν τι άραγε οι γείτονές μας; Η πρώτη διερευνητική ερώτηση έχει φτάσει αμέσως μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, που ήταν το πρώτο τετ α τετ των δυο ανδρών. Κατά το οποίο τέθηκαν ήδη από Ελληνικής πλευράς θέματα έκνομων συμπεριφορών, που δεν ήταν λίγα.
  • Ο κος. Ακάρ πάντως στη συνάντηση εκείνη το μόνο που είχε βρει ώστε ν’ αντικρούσει τα παρατιθέμενα στοιχεία ήταν η πτήση των Ελληνικών F-16 Block 52 plus στην Κύπρο και ο λόγος της ενόχλησης είχε να κάνει μάλλον με το γεγονός πως η Τουρκική αεράμυνα πιάστηκε στον ύπνο.
  • Ο Έλληνας υπουργός από την πλευρά του υπερασπίστηκε την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στο «Ατσάλινο Βέλος» ως μια απολύτως νόμιμη πράξη. Παρ’ όλο που το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες παραμένει τεταμένο, διότι η Τουρκία φροντίζει καθημερινά γι’ αυτό, οι επιτελείς της και την εβδομάδα που πέρασε επανέφεραν το ερώτημα για το πότε θα επανακινήσουν οι συζητήσεις των ΜΟΕ.

Ήδη την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, λίγες ημέρες πριν τις Εθνικές εκλογές διεξήχθησαν δυο συναντήσεις, η πρώτη στην Αθήνα και η δεύτερη στην Άγκυρα, με Αξιωματικούς που συμμετείχαν να σημειώνουν πως η γεύση ήταν η ίδια χωρίς ουσία και οποιαδήποτε διάθεση να βρεθούν λύσεις ουσίας.

Διατήρηση χαμηλής έντασης θέλει η Αθήνα

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει σκεπτικισμός για το πώς πρόκειται να κινηθούν τις επόμενες ημέρες, αν δηλαδή θα υπάρξει θετική ανταπόκριση ή αν μέσα στο πλαίσιο των καθημερινών προκλήσεων, διατηρηθούν αποστάσεις, μέχρι η Άγκυρα ν’ αποφασίσει να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ στην οποία δεν σταματά να παρανομεί.

  • Δίαυλο επικοινωνίας θέλει και η ηγεσία του υπουργείου, αλλά να υπάρξουν οι προϋποθέσεις οι οποίες δεν είναι άλλες από το να σταματήσει η καθημερινή παραβατική συμπεριφορά.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών. Χθες ο Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σημείωνε πως ενώ η Αθήνα επιθυμεί να υπάρχει διάλογος με την Άγκυρα, εκείνη όμως κάνει ότι μπορεί ώστε να δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες, με διαρκείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η έμμεση αμφισβήτηση του FIR Αθηνών στη συζήτηση για τα ΜΟΕ

Κατά τις δυο προηγούμενες συναντήσεις των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας που συνήθως συζητούν πιο διαδικαστικά θέματα, όπως την ανταλλαγή επισκέψεων ανωτάτων Αξιωματικών ή ταξίδια των παραγωγικών σχολών καθώς και το μορατόριουμ για την διατήρηση χαμηλής έντασης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (Θρησκευτικές εορτές- Εθνικές εορτές, τουριστική περίοδος κ.ο.κ ) η Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρξαν τότε, φάνηκε αποφασισμένη για διεκδικήσεις.

  • Οι επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Τουρκίας είχαν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα, όπως οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου, προτείνοντας για πολλοστή ίσως φορά, το «κολπάκι» του κωδικού IFF με τον οποίο το Ελληνικό ραντάρ θ’ αναγνώριζε ποιος ήταν το λεγόμενο «άγνωστο ίχνος» που δεν καταθέτει σχέδιο πτήσης.
  • Παράλληλα ήθελαν να διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών τους από τα δικά τους ραντάρ κι όχι από την ΥΠΑ που είναι ο αναγνωρισμένος υπεύθυνος διεθνώς φορέας για ότι πετά εντός του FIR Αθηνών. Συμπερασματικά, με το «τυράκι» του IFF γι’ ακόμη μια φορά και κατά τη διάρκεια συζήτησης των ΜΟΕ, αμφισβητούσαν το FIR Αθηνών οι γείτονές μας.
  • Αυτό ήταν μόνο ένα παράδειγμα, υπάρχουν κι άλλα, όπως για τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, για πεδία βολής στην θάλασσα, για παράνομες navtex που εκδίδονται σωρηδόν από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Τουρκίας. Η στάση αναμονής πάντως που τηρείται από την Αθήνα μόνο παράλογη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διότι τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία δεν κοντεύει, αλλά έχει ήδη σπάσει κάθε ρεκόρ δεκαετίας έκνομων συμπεριφορών σε αέρα και θάλασσα.

Υπερδιπλασιασμός των υπερπτήσεων, διπλασιασμός των παραβιάσεων, προκλητικές συμπεριφορές που ενέχουν σοβαρότατο κίνδυνο ατυχήματος, με απρόβλεπτες εξελίξεις.

«ΤΑΛΩΣ–19», «LIVEX-19»: Αντιμετωπίζοντας εξτρεμισμό και ασύμμετρες απειλές [photo gallery]

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal