Οι Τούρκοι αγνοούν τον Γκουτέρες και προκαλούν: Νέα εισβολή και ένταση στη νεκρή ζώνη

Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, στην ίδια μάλιστα περιοχή, σημειώθηκε και πάλι περιστατικό παραβίασης, ενώ στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει και η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Πηγή Φιλελεύθερος




Σε νέες προκλητικές ενέργειες προβαίνουν οι Τούρκοι στη νεκρή ζώνη, αυτή τη φορά στην περιοχή της Αυλώνας. Παρά τις εκ νέου συστάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση καλών υπηρεσιών, οι παραβιάσεις της νεκρής ζώνης συνεχίζονται κάθε φορά και με πιο προκλητικό τρόπο, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη.

Χθες το πρωί Τούρκοι εισέβαλαν στη νεκρή ζώνη σε χωράφια Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων από την Αυλώνα, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον κοινοτάρχη και άλλους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν την απομάκρυνσή τους, και προκλήθηκε ένταση.

  • Σύμφωνα με την καταγγελία του κοινοτάρχη Αυλώνας, Μενέλαου Σάββα, χθες το πρωί διαπιστώθηκε ότι Τούρκος έποικος είχε εισέλθει στη νεκρή ζώνη και έσπερνε χωράφια Ελληνοκυπρίων προσφύγων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης. Ο κοινοτάρχης έσπευσε στην περιοχή, όπου ακολούθησε φραστικό επεισόδιο, με τους Τούρκους εποίκους να τον βρίζουν και να επιχειρούν να διώξουν τον κοινοτάρχη και άλλους κατοίκους από τα χωράφια.
  • Όλα αυτά υπό το βλέμμα του κατοχικού στρατού, ο οποίος παρακολουθούσε χωρίς να επεμβαίνει. Μιλώντας στο Philenews, o κοινοτάρχης της κατεχόμενης Αυλώνας ανέφερε ότι από τις 8:00 το πρωί ενημέρωσε για την παραβίαση το υπουργείο Εξωτερικών και τα Ηνωμένα Έθνη. Παρόλες τις συστάσεις, ο Τούρκος δεν αποχώρησε από τη ζώνη και συνέχισε να βρίσκεται στην περιοχή και να σπέρνει τα χωράφια Αυλωνιτών.

Ο κοινοτάρχης ανέφερε ακόμα ότι τα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (UNFICYP) προσπάθησαν με τα λόγια να απομακρύνουν τον Τούρκο γεωργό, ο οποίος παρανομούσε υπό το βλέμμα του κατοχικού στρατού.

  • Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η πληροφορία που έφτασε κοντά τους αναφερόταν σε επεισόδιο που έλαβε χώρα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Ακακίου, κοντά στην κατεχόμενη κοινότητα Αυλώνας. Η πληροφορία έκανε λόγο για μάζεμα ελιών από Τούρκους και έγιναν τα ανάλογα διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, μέλη της οποίας μετέβησαν στην περιοχή και απομάκρυναν όσους είχαν εισέλθει στη νεκρή ζώνη. Σε επισήμανση ότι η καταγγελία του κοινοτάρχη αφορούσε επεισόδιο έντασης μετά την απόπειρα Τούρκων να σπείρουν χωράφια Ελληνοκυπρίων, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η πληροφορία που έφτασε κοντά τους αφορούσε καταγγελία για μάζεμα ελιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος αντιμετώπισης των περιστατικών και η έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύουν οι κατοχικές αρχές προκειμένου να μην προκαλούνται τέτοιους είδους επεισόδια δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις εύλογες υποψίες ότι πιθανόν οι ενέργειες αυτές να γίνονται σκόπιμα επιχειρώντας τη δημιουργία έντασης στην περιοχή. Άλλωστε τα περιστατικά παραβίασης της νεκρής ζώνης από Τούρκους ή Τουρκοκύπριους είναι συχνά το τελευταίο διάστημα.

Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, στην ίδια μάλιστα περιοχή, σημειώθηκε και πάλι περιστατικό παραβίασης, ενώ στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει και η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρεις βδομάδες, Τούρκοι έποικοι εισέβαλαν και πάλι στην ίδια περιοχή κλέβοντας ελιές από ελαιόδεντρα Ελληνοκυπρίων. Μετά από παραστάσεις απομακρύνθηκαν, ενώ λίγο αργότερα έποικος με τρακτέρ μπήκε στη νεκρή ζώνη για να οργώσει τα χωράφια, που βάσει της συμφωνίας μόνο οι Ελληνοκύπριοι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους δικαιούνται να καλλιεργούν.
    Υπενθυμίζεται, όμως, ότι ανάλογες προκλήσεις έλαβαν χώρα και στη Δένεια, όπου με τη συνοδεία του κατοχικού στρατού, Τουρκοκύπριοι γεωργοί εισέβαλαν στα χωράφια των Ελληνοκυπρίων.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Ο Γενικός Γραμματέας γράφει σχετικά στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε μόλις στις 15 Νοεμβρίου, ότι ενώ οι προσπάθειες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους αναφοράς, το φόντο των προσπαθειών αυτών ήταν μια όλο και πιο περίπλοκη κατάσταση, με αυξανόμενες εντάσεις εντός και κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, ιδίως κατά μήκος της βόρειας γραμμής κατάπαυσης του πυρός, όπως και το πιθανό άνοιγμα των Βαρωσίων και εξερεύνηση για υδρογονάθρακες γύρω από την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη έκθεσή του τον περασμένο Ιούλιο ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία εισηγείται την ανανέωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς, κάνει αναφορά στα επεισόδια και τις εντάσεις στη νεκρή ζώνη.

Καταδικάζει η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ καταδικάζει το περιστατικό ζητώντας όπως το ζήτημα τεθεί επιτακτικά στα Ηνωμένα Έθνη. «Καταδικάζουμε την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά Τουρκοκυπρίων ή και εποίκων υπό την προστασία του κατοχικού καθεστώτος και με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών να καλλιεργούν χωράφια Ελληνοκυπρίων εντός της νεκρής ζώνης», αναφέρει η ΕΔΕΚ. Ζητά επίσης όπως ληφθούν πρακτικά μέτρα δεδομένου ότι η νεκρή ζώνη αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμαχία: Διαβήματα προς ΗΕ

Η Συμμαχία καλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε έντονα διαβήματα προς τα Ηνωμένη Έθνη και παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει τα γεγονότα σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα. «Τα γεγονότα αυτά ακολουθούν μια σειρά από άλλες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γίνονται σε μια φάση που καταβάλλονται προσπάθειες για το Κυπριακό», αναφέρει η Συμμαχία εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον κοινοτάρχη και τους κατοίκους της κοινότητας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Φρίξος Δαλίτης

Παπαθωμάς: Άνοιγμα Αμμοχώστου από τους Τούρκους ταφόπλακα στις ελπίδες για επιστροφή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: