Οι πληγές της πυρκαγιάς έπνιξαν την Κινέτα: Προς Χαλκιδική και Θάσο ο “Γηρυόνης” [photos, video]

Φερτά υλικά έχουν καλύψει αυτοκίνητο ενώ στύλοι της ΔΕΗ έχουν γείρει, μετά από την κακοκαιρία που σημειώθηκε στην Κινέτα τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Σημαδεμένη βαθιά απ’ την πυρκαγιά του καλοκαιριού, η Κινέτα υπέστη ολέθριες συνέπειες από την καταιγίδα “Γηρυόνης”.  Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις και περιουσίες της Κινέτας προκλήθηκαν τη νύχτα από τους χείμαρρους που ξεχείλισαν, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Οι ορμητικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Κάτοικος κάθεται μπροστά από κλαριά από δέντρα και φερτά υλικά, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην Κινέτα, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πρωταρχικός στόχος η προστασία των πολιτών, τονίζει ο Γ. Πατούλης Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κινέττα και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, με εντολή του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ενώ μεταβαίνει και ο ίδιος στην περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Άντρες της Πυροσβεστικής κουβαλούν γυναίκα σε πλημμυρισμένο δρόμο κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας που σημειώθηκε στην Κινέτα τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 28 μηχανήματα της Περιφέρειας και μηχανήματα του δήμου Μεγαρέων, προκειμένου να συμβάλουν στη διάνοιξη και τον καθαρισμό των δρόμων. Επιπλέον, κλιμάκια της Περιφέρειας έχουν μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις επιχειρήσεις και σε υποδομές. Επίσης, κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων καλωδίων για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Αυτοκίνητα έξω από σπίτι κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην Κινέτα, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019. .ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι αναγκαία η εγρήγορσή όλων μας» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία. Τονίζει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση των εργαζομένων της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η περιοχή παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» από το Σεπτέμβριο του 2018, οπότε υπάρχει η σχετική ευχέρεια των απαιτούμενων κινήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η απόφανση της αυτοψίας του Ευθύμη Λέκκα

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία “Γηρυόνης”, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται: στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: “Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”.

Χαλκιδική και Θάσος σε επιφυλακή

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον «Γηρυόνη» τόσο τη Χαλκιδική όσο και στη Θάσο, περιμένοντας να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται να πλήξει τις δύο περιοχές από το απόγευμα.

Μηχανήματα από το πρωί της Δευτέρας επιχειρούν στην περιοχή της Ολυμπιάδας, το Γομάτι, τα Πλανά και την Παναγία, καθαρίζοντας όλα τα ρέματα.

Συνεργεία της περιφέρειας αλλά και των Δήμων της Χαλκιδικής επιχειρούν να αποκαταστήσουν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία που χτύπησε τις προηγούμενες μέρες το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Κατεστραμμένος είναι ο δρόμος πριν από το Γομάτι και ο δρόμος παραμένει κλειστός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, οι εργασίες ξεκίνησαν για να επιτευχθεί σήμερα ή αύριο, αν το επιτρέψει ο καιρός, μια πρόχειρη αποκατάσταση, προκειμένου να δοθεί το σημείο σε ελεγχόμενη κυκλοφορία.

γώνα δρόμου για να καταγραφούν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων δύο ημερών βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Θάσου μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο από το πρωί στο Θρακικό πέλαγος πνέουν ισχυροί  άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ.

Μηχανήματα του Στρατού καθαρίζουν όλα τα  ρέματα και κανάλια του νησιού το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε εγρήγορση βρίσκονται Πυροσβεστική, Αστυνομία και Στρατός προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας. Κάτοικοι της Θάσου παραμένουν ανάστατοι και προσπαθούν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Αρκετά από τα σπίτια του νησιού πλημμύρισαν ενώ πολλά  γέμισαν λάσπη εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης που χτύπησε την περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ  έναν μικρό γεφυράκι κατέρρευσε από τη πίεση του νερού και το κατέβασμα πολλών φερτών υλικών. Τόσο στη Θάσο όσο και στη Χαλκιδική με απόφαση δημάρχων δεν άνοιξαν τα σχολεία τη Δευτέρα.

Κακοκαιρία Γηρυόνης: Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: