Οι ΗΠΑ δεν κλέβουν το πετρέλαιο της Συρίας, τα κέρδη πηγαίνουν στους Κούρδους του SDF

File photo: Ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και τερματικών σταθμών οι δυνάμεις του Χάφταρ σημείωσαν ότι αυτό γίνεται προς ανακούφιση των πολιτών της Λιβύης. EPA, ALI HAIDER




To Πεντάγωνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν κλέβουν το πετρέλαιο της Συρίας, ακόμα κι αν αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις εστάλησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσουν τις περιοχές με τα κοιτάσματα μαύρου χρυσού.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα κέρδος από όλο αυτό. Τα κέρδη πηγαίνουν στους SDF», δήλωσε ο Τζόναθαν Χόφμαν, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, που αναφερόταν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τους Κούρδους που πολέμησαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο πλευρό των Δυτικών.

Στόχος είναι να «δοθεί στους Κούρδους της περιοχής, τις δυνάμεις των SDF μια πηγή εσόδων και η δυνατότητα να ενισχυθούν στην στρατιωτική εκστρατεία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Στόχος είναι, λοιπόν, να εμποδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος να έχει πρόσβαση εκεί και να επιτρέψουμε στους Κούρδους και στους SDF να ελέγχουν» το πετρέλαιο.

Όταν η τζιχαντιστική οργάνωση ήλεγχε τα κοιτάσματα πετρελαίου το 2015 έβγαζε 45.000 βαρέλια την ημέρα, με έσοδα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, χρήματα που τη βοήθησαν να χρηματοδοτήσει τις επιθέσεις της στη χώρα και το εξωτερικό, υπενθύμισε ο αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Μπερν.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να επαναληφθεί» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η Ουάσιγκτον προσφέρει εκατομμύρια ως αποζημίωση για πληροφορίες για ηγέτες της Αλ Κάιντα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: