Οι Έλληνες έχετε πάθος και αυτό σας βοηθάει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες, είπε η Αντιπρόεδρος του Ε.Κ

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mairead McGuinness (Δ), συνομιλούν κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στα Σπάτα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




“Είναι μια υπέροχη ευκαιρία που μου δόθηκε να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να συναντάω εσάς σήμερα το πρωί προκειμένου όλοι να γιορτάσουμε την επιτυχία του κόμματός σας. Και θα ήθελα να πω ευθύς εξ αρχής τα ακόλουθα. Και να πω στον κ. Μητσοτάκη με άλλα λόγια ότι η ομιλία του εχθές ήταν εκπληκτική. Και ήταν γεμάτη έμπνευση. Ήμουν πάρα πολύ τυχερή που βρισκόμουν εχθές το απόγευμα εδώ κα παρακολούθησα όλες τις ομιλίες”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της η Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Mairead McGuinness.

Η Τοποθέτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Mairead McGuinness στο 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. έχει ως εξής: Ο

“Εγώ κατάγομαι από την Ολλανδία. Είμαστε ένας λαός γεμάτος πάθος. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν ακόμα περισσότερο πάθος και πιστεύω ότι αυτό σας βοηθάει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Και από εχθές και σήμερα βάσει όσων άκουσα θεωρώ ότι η ανάκαμψη είναι πλέον εδώ γιατί πλέον μπορείτε να οραματίζεστε ένα καλύτερο μέλλον. Με έχει εντυπώσει πάρα πολύ η δουλειά που έχετε κάνει από την ημέρα των εκλογών. Πρωθυπουργέ, είστε ένας άνθρωπος παθιασμένος με τη δουλειά του και εσείς ηγείστε μέσω του παραδείγματός σας και σας συγχαίρω για αυτό και ίσως αυτό να αποτελεί και το κλειδί της λύσης που θα δώσουμε στον λαϊκισμό.

Ο Πρωθυπουργός σας ουσιαστικά κάνει πράξη αυτά που είχε πει. Τηρεί τις δεσμεύσεις του και τις υποχρεώσεις του. Μιλάει ειλικρινά, λέει τα πράγματα όπως είναι και αναφέρεται και στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε όλοι μαζί για να φτάσετε στον προορισμό σας και θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ειλικρίνειά σας και την ευθύτητά σας.

Σήμερα το πρωί καλούμαστε να μιλήσουμε για το θέμα του λαϊκισμού και βεβαίως κατά πόσο μπορεί ο λαϊκισμός να εξαλειφθεί. Βεβαίως μπορούμε να εξαλείψουμε το λαϊκισμό και να διασφαλίσουμε ότι δεν ανακάμψει ποτέ. Και θα ήθελα να πω ότι πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι ο λαϊκισμός ουσιαστικά βασίζεται σε 2 -3 πράγματα. Το πρώτο είναι ο θυμός. Διαιρέσεις, μίσος και αυτά είναι τοξικά στοιχεία. Ο λαϊκισμός διχάζει τους ανθρώπους. Δεν ενθαρρύνει την ενότητα, δεν σέβεται το συμβιβασμό που ουσιαστικά είναι στον πυρήνα του κόμματός μας.

Συνεπώς, ναι, ο λαϊκισμός μπορεί να τελειώσει όταν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος. Όταν ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ο διχασμός προκαλεί πόνο και ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης. Και θα ήθελα να εκφράσω τη συμπάθειά μου σήμερα στο λαό του Λονδίνου, όπου για άλλη μια φορά χτύπησε η τρομοκρατία. Είμαστε πάρα πολλοί θλιμμένοι για το γεγονός ότι όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στην Ολλανδία υπάρχει βαθύς πόνος καθώς κινούμαστε προς τα Χριστούγεννα.

Διότι οι δύο χώρες αυτές αποτέλεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και όπως είπε και ο φίλος μου Antonio Tajani, είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπογραμμίζουμε τη σπουδαιότητα της ελευθερίας, την οποία και πρέπει να προασπιζόμαστε, διότι απειλείται.

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε αδίστακτοι και ατρόμητοι όταν ασχολούμαστε και αναφερόμαστε στο λαϊκισμό. Πιστεύω ότι για πάρα πολύ χρονικό διάστημα ήμασταν λίγο φοβισμένοι να αντισταθούμε, να μείνουμε πιστοί στις αρχές μας και στις αξίες μας. Και μου άρεσε κάτι που άκουσα σήμερα το πρωί. Όταν κάποιος αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό, είναι να ακούμε τους ανθρώπους. Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ τέλος στο λαϊκισμό αν δεν ακούσουμε προσεκτικά αυτούς που υπηρετούμε.

Στη χώρα μου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται απευθείας. Συνεπώς, εμείς πρέπει να βρισκόμαστε εκεί που βρίσκεται ο λαός, στις φάρμες, στα αγροκτήματα, στα σχολεία, στα σπίτια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτούς που υπηρετούμε και τις ανησυχίες τους, είτε αυτές είναι μικρές, είτε είναι μεγάλες.

Η πολιτική αφορά την υπηρεσία των ανθρώπων. Αφορά το πως θα μπορέσουμε να κάνουμε τις χώρες μας και την Ευρώπη πιο ισχυρές και καλύτερες για τους ανθρώπους βεβαίως. Και έχω και μία ανησυχία για να είμαι ειλικρινείς. Θεωρώ ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει πάρα πολύς φόβος και ανησυχία και αγωνία. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στην πολιτική, που ουσιαστικά τροφοδοτούν τον φόβο και την αγωνία και εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως Χριστιανοδημοκράτες, πρέπει να ενσκήψουμε σε αυτό.

Επίσης να πούμε ότι στην Ευρώπη έχουμε πάρα πολλά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Όσοι φτάνουν στα σύνορά μας, βλέπουνε αυτά που έχουμε. Βλέπουν αυτά που έχουμε πετύχει και θέλουνε και αυτοί να συμμετέχουν σε αυτό. Αναφερθήκατε με πάθος για το μεταναστευτικό ζήτημα. Είπατε και πάρα πολύ σωστά, ότι δεν υπάρχει επαρκής Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Από χθες και σήμερα και βάσει αυτών που άκουσα, συνειδητοποίησα το μέγεθος του προβλήματος, την υπομονή που έχετε δείξει ο λαός σας και πρέπει εμείς στη συνέχεια να επιστρέψουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την Ελλάδα και να στηρίξουμε την Ελλάδα στο μεταναστευτικό. Δεν πρέπει να φέρετε αυτό το βάρος μόνοι σας. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να συνεχίσει.

Η μικρή μου χώρα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να στηρίξει και δεν θα υπάρχει κανένα μέλλον στην Ευρώπη αν εμείς αφήνουν χώρες σαν την Ελλάδα να φέρουν όλο το βάρος. Για αυτό και εγώ θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου απέναντί σας σήμερα. Έχουμε και λαϊκισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όταν εγώ προεδρεύω τις συνεδριάσεις και έχουμε ψηφοφορίες, η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά ουσιαστικά ψηφίζουν και σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, δεν έχουν καμία αρχή, καμία αξία, ουσιαστικά αυτό που πρεσβεύουν είναι αντίδραση στα πάντα. Και αυτό είναι κάτι καταστρεπτικό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υφίσταται στην Ευρώπη μας.

Όταν συμμετείχα στις Ευρωπαϊκές Εκλογές φέτος είχα γνώση όλων των προβλέψεων, ότι θα ήταν δύσκολες εκλογές για το κέντρο, για την κεντροδεξιά. Υπήρχαν προβλέψεις βάσει των οποίων οι εξτρεμιστές θα κέρδιζαν. Αλλά ξέρετε, εμείς αντισταθήκαμε, προσεγγίσαμε τους λαούς μας και μιλήσαμε για αυτά που θέλουμε να κάνουμε, για αυτά που κάνουμε, είπαμε την αλήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οι πολίτες στη συνέχεια, ολοένα και περισσότεροι, μας στήριξαν, δεν στήριξαν τα άκρα, δεν στήριξαν τους εξτρεμιστές, κι εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για αυτό, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σεβαστούμε αυτή την εμπιστοσύνη.

Θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στη δεδομένη συγκυρία, όχι μόνο το μεταναστευτικό αλλά και η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που απορρέουν από αυτήν, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο που μας οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα. Πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές αυτού του θέματος, δηλαδή την κλιματική ατζέντα αλλά και την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά.

Το Κόμμα σας, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνει ελπίδα όσον αφορά το θέμα του περιβάλλοντος και παρεμπιπτόντως να σας πω ότι χθες το βράδυ η ενέργεια που κυριάρχησε σε αυτή την αίθουσα όταν έδινε την ομιλία ο Πρωθυπουργός σας ήταν ανεπανάληπτη. Και αυτό ακριβώς πρέπει να διασφαλίσουμε και στο μέλλον, ότι θα εμπνέουμε τον κόσμο, ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που απορρέουν από την ενέργεια και από το περιβάλλον στο μέλλον. Και τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας, εσείς πρέπει να είσαστε στο πλευρό μας. Όταν η Ιρλανδία αντιμετώπισε προβλήματα λόγω του επικείμενου Brexit, σταθήκατε στο πλευρό μας και θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την αλληλεγγύη που δείξατε και θα ήθελα κι εγώ σήμερα να δείξω μία παρόμοια αλληλεγγύη σε εσάς.

Θα χάσουμε ένα κράτος μέλος από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο κι εγώ θα εργαστώ πάρα πολύ σκληρά προκειμένου να έχουμε μία στενή εταιρική σχέση στο μέλλον. Για μένα το Brexit ήταν κάτι που με τάραξε, που με ξύπνησε αν θέλετε, που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να κοιτάμε και λίγο προς τα πίσω για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν στα παρασκήνια προκειμένου να υπονομεύσουν το μέλλον μας και πρέπει να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις διαφορετικά θα έχουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Ένα από τα καθήκοντα μου είναι να τηρώ διάλογο με τις θρησκευτικές και επαγγελματικές οργανώσεις και στηρίζω την συνάδελφο εδώ για όσα είπε για αυτές τις οργανώσεις εδώ στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως είμαι σε διάλογο και με τις Εθνικές Βουλές, και βεβαίως πρέπει να έχουμε καλύτερο διάλογο με όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια ανά την Ευρώπη. Και τέλος να σας πω, ποτέ μη χάσετε το πάθος σας. Ποτέ μη χάσετε την ελπίδα σας, ποτέ μη χάσετε τη δέσμευση που έχετε αναλάβει, να δημιουργήσετε μία καλύτερη Ελλάδα, έναν καλύτερο κόσμο, μία καλύτερη Ευρώπη για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Το οφείλουμε αυτό και πρέπει να το κάνουμε στην πράξη. Σας ευχαριστώ πολύ.


Για το Brexit:

Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο πλευρές σε όσα αφορά το Brexit. Πρώτα από όλα, το βλέπαμε να έρχεται για κάποιο χρονικό διάστημα, διότι το Συντηρητικό Κόμμα είχε προβλήματα εντός του ίδιου του κόμματος. Υπήρχαν κάποιοι, ήταν υπέρ της Ευρώπης, και κάποιοι που ήταν κατά της Ευρώπης και ήθελαν να φύγουν από αυτήν και στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πρωθυπουργός συμφώνησε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα προκειμένου να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα.

Εντούτοις, το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι ψήφισαν να φύγουν κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτό που είναι απίστευτο είναι ότι η ψηφοφορία έγινε το 2016 και τώρα είμαστε Χριστούγεννα 2019 και το Brexit ακόμα δεν έχει γίνει.

Άρα σε αυτούς τους λαϊκιστές που είχαν πει ότι το Brexit μπορεί να γίνει εν μία νυκτί χωρίς κανένα πρόβλημα, να τους πούμε ότι πρέπει λίγο να σκέπτονται αυτά που λένε διότι αυτά που λένε δεν είναι αλήθεια. Το Brexit είναι δύσκολο, έχει ήδη επιφέρει πολύ πόνο και θα φέρει ακόμα περισσότερο πόνο για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και ναι, πιστεύω ότι υπό μία έννοια ο λαϊκισμός βρισκόταν στην καρδιά όλων αυτών των εξελίξεων. Για πάρα πολλά χρόνια, ο βρετανικός λαός έβλεπε τα μηνύματα που διέδιδε ο Τύπος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μηνύματα τα οποία δεν ήταν αληθή. Ασκούνταν συνεχώς κριτική για την Ευρώπη, για πολλά και διάφορα θέματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν η Ευρώπη υπεύθυνη για όλα αυτά τα προβλήματα και αυτό που θα ήθελα να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να μην επιτρέψουμε μία τέτοια ρητορική να παραμείνει χωρίς αμφισβήτηση.

Ο απερχών Πρόεδρος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον οποίο θα ήθελα να συγχαρώ για το έργο του, είχε πει ότι μετά το Brexit μάλλον μείναμε πάρα πολύ σιωπηλοί, δεν μιλήσαμε για την πραγματικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σχέση που είχε αυτό με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εγώ ως Ιρλανδή, λυπάμαι πάρα πολύ που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει και μου προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία αυτό το γεγονός. Αλλά εγώ δεν θέλω να παρέμβω σε αυτήν την διαδικασία και δεν θέλω να πω κάτι το οποίο μπορεί να παρεξηγηθεί. Η ουσία όμως είναι πάρα πολύ απλή. Όλο το Brexit βασίστηκε σε ένα απλό μήνυμα, να πάρουμε πίσω τον έλεγχο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη και αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι το εξής.

Οι δυσκολίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι απαιτούν άμεσες λύσεις οι οποίες ναι μεν μπορεί να είναι πολιτικά δύσκολες, αλλά για αυτό κι εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά και με τους λαούς μας προκειμένου να μην υποφέρει η Ευρώπη στο μέλλον και ελπίζω ότι οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η διάρρηξη των σχέσεων με της Ευρώπης θα είναι πάρα πολύ επιζήμια.

Κοιτάξτε το θέμα της ασφάλειας. Χρειαζόμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και την ανασφάλεια και πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο το συνειδητοποιεί και αυτό επίσης. Και πιστεύω ότι όταν θα συμβεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα για τα οποία κατηγορούσαν την Ευρώπη, ουσιαστικά θα παραμείνουν ανεπίλυτα και ότι θα πρέπει να τα επιλύσουν μόνοι τους. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν μιλάμε με τους πολίτες και να λέμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις μόνη της. Εγώ ζω σε ένα νησί, αλλά καμία χώρα δεν είναι νησί μεμονωμένο μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον για αυτό και πρέπει να βρούμε τρόπους σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά, καλύτερα και να μιλάμε με τους ανθρώπους και κυρίως να ακούμε ποιες είναι οι ανησυχίες τους.

Άρα η ευχή μου για το μέλλον είναι το Brexit να μας ξυπνήσει όλους μας προκειμένου να μην συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε μέχρι τώρα, δεδομένου ότι το status quo δεν επαρκεί. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις στις οποίες αναφέρονται οι πολίτες, προκλήσεις που αφορούν το μέλλον τους, το κλίμα, την μετανάστευση, πρέπει να αποδεχτούμε ότι είναι πραγματικοί φόβοι. Δεν πρέπει όμως να προκαλούμε τον φόβο, πρέπει να βοηθάμε προκειμένου να μετριάζουμε αυτόν τον φόβο. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αφήσουμε τον φόβο και τον διχασμό να κυριαρχήσουμε, για αυτό και είναι πολιτική ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Πρέπει να οικοδομήσουμε κοινότητες οι οποίες θα συνεργάζονται μεταξύ τους ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Και αυτό ακριβώς βρίσκεται και στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματός μου στην Ιρλανδία. Σας ευχαριστώ.”

Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο για να νικηθεί ο λαϊκισμός, είπε ο Ταγιάνι στο συνέδριο της ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: