Οι Ειδικές Επιχειρήσεις της «Μέδουσας» που δεν έμειναν στα πέριξ της Κρήτης (φωτογραφίες)

Ελικόπτερο Chinook στον κόλπο του Μάλεμε προσεγγίζει την επιφάνεια της θάλασσας (helo casting) και ρίχνει δυο λέμβους με αμφίβιους καταδρομείς οι οποίοι θα προσεγγίσουν την ακτή απόβασης για να προβούν σε εκκαθάριση πριν φτάσουν οι πεζοναύτες με μεγάλο όγκο λεμβών και αποβιβαστούν. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με βολές ταχείας αντίδρασης, ορεινό αγώνα (αναρριχήσεων- καταρριχήσεων) στον πύργο της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη, Fast Rope από τον πύργο κι από ελικόπτερο, άλματα στατικού ιμάντα, ελεύθερης πτώσης (HALO και HAHO), τερματική καθοδήγηση στόχου (JTAG) και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής που προσομοιάζουν τα πιο ακραία σενάρια, οι Ειδικές Επιχειρήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου δεν έχουν σταματήσει ν’ ανεβαίνουν μαζί τα σκαλοπάτια της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

  • Αυτό ακριβώς έχουν ζητήσει άλλωστε εδώ και χρόνια τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος η οποία επιμένει και δίνει μεγάλη βαρύτητα στο να μάθουν πολλά από τα αντικείμενα μέσω της Ελληνικής στρατιωτικής κουλτούρας. Φωτιά και ατσάλι έχει πέσει στα πεδία βολής όλες τις ημέρες που ασκούνται οι Ειδικές Δυνάμεις των τριών χωρών.

Οι βολές ταχείας αντίδρασης αποτελούν θεμέλιο λίθο στις Ειδικές Επιχειρήσεις, είναι οι βολές όπως λένε ξανά και ξανά οι εκπαιδευτές, που δεν μπορείς να πατήσεις στον λάθος στόχο την σκανδάλη. Πρέπει να σκέφτεσαι γρήγορα να παίρνεις αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου και να κάνεις το σωστό.

  • Ο ορεινός αγώνας εκτός της εκγύμνασης θεωρείται μια άσκηση στην οποία πρέπει να υπάρχει απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να καταφέρει κανείς να τα βγάλει εις πέρας. Σ’ ότι αφορά τα αλεξίπτωτα παραμένουν μια μέθοδος διείσδυσης πίσω από τις εχθρικές γραμμές, κυρίως αυτά της ελεύθερης πτώσης.
  • Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε επιπλέον στην κατάδειξη στόχου (JTAG) μιας και στην Κρήτη βρίσκονται και τα Αιγυπτιακά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης για να συναντήσουν το «στίγμα» που τους δίνει το στέλεχος των Ειδικών Επιχειρήσεων κάπου μέσα στην θάλασσα….

Ορισμένα από τα πλοία έχουν προσομοιάσει τα εχθρικά και με οποιαδήποτε ανορθόδοξη μέθοδο τα τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας από αυτά. Μέσα από τα στοιχεία που μεταφέρουν στους ιπταμένους των μαχητικών αεροσκαφών στοχοποιούν.

  • Η επιχειρησιακή ναυτική αποτροπή εδώ και καιρό για τις τρεις χώρες έχει περάσει σε άλλο στάδιο και εξετάζονται ξανά και ξανά σενάρια που έχουν να κάνουν ακόμη και με θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων.
  • Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους και των τριών χωρών είναι ακριβώς αυτή η προστασία και πάρα πολλά από τα στρατιωτικά σενάρια έχουν να κάνουν με την τυποποίηση όλων αυτών που μπορεί κάποια στιγμή να φανούν όχι απλώς χρήσιμα, αλλά σωτήρια.

Η Ελλάδα στην φετινή Μέδουσα δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή παρά το γεγονός πως η Αίγυπτος βρίσκεται στα Ελληνικά νερά με την υπερσύγχρονη Fremm ή το εντυπωσιακό ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral.

Μια μεγάλη ναυτική Ελληνική αρμάδα στέλνει το μήνυμα που πρέπει στην ευρύτερη περιοχή που οφείλει να βρίσκεται.

Τρεις φρεγάτες με τα οργανικά ελικόπτερα τους, πυραυλάκατοι, τα υποβρύχια- φόβος και τρόμος για την Τουρκία- τύπου 214 και άλλοι τύποι Πολεμικών πλοίων.

Τμήμα της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών που έλαβε μέρος στην άσκηση. Πηγή: Hellas Journal

Το βασικό πλοκάμι χτύπησε από την Αθήνα…

Μπορεί τα πλοκάμια της άσκησης Μέδουσα πάντα να χτυπούσαν την Τουρκία επί του πεδίου, όμως αυτή τη φορά φάνηκε πως είχε διπλό μέτωπο ν’ αντιμετωπίσει η Άγκυρα, η οποία αντιδρά σπασμωδικά κάθε φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκεκριμένη άσκηση .

  • Την ώρα που η Μέδουσα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μέρες, η τριμερής που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την κοινή δήλωση καταδίκης των τριών υπουργών-που ήρθε ως συνέχεια της τριμερούς κορυφής του Καϊρου- προς τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, ξεχωρίζει και δείχνει κάτι συγκεκριμένο. Αναδεικνύει ότι στην ανατολική Μεσόγειο ο ταραξίας της περιοχής είναι ένας, κι αυτόν οι χώρες που επιθυμούν την ειρήνη και την ασφάλεια πρέπει να τον απομονώσουν.
  • «Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» λέει η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που την έχουν συνυπογράψει οι υπουργοί της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Πάντως ο κοινός στόχος των τριών κρατών, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για τις κοινές ασκήσεις, μεγαλώνει και φαίνεται αυτό μέσα από μια σειρά συνεκπαιδεύσεων με πρωταγωνιστή την Ελλάδα.

Αερομαχίες και παραβιάσεις στο Αιγαίο με φόντο τη “Μέδουσα” και τις ασκήσεις των Ε.Δ. στα νησιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: