Οι 16 συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα-Κίνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (ΚΔ), με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping (ΚΑ), τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (3-Α) και τις συζύγους τους, στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Με επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης το πρωί της Τρίτης ολοκληρώνεται η επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Στο μεταξύ 16 συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία, υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες είναι οι εξής:

1. Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων

Υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.

Περιεχόμενο: Η Συνθήκη περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους. Περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον σκοπό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και άλλες σχετικές διατάξεις για την έκδοση εκζητουμένων προσώπων.

2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022

Υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας , He Lifeng.

Περιεχόμενο: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.

3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

Υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Zhong Shan.

Περιεχόμενο: Ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

4. Πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν.

Υπογράφεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβη, Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.

5. Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

Υπογράφεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και από την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτήν τη δυνατότητα είχαν μόνο ορισμένες περιοχές.

6. Μνημόνιο Συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας.

Υπογράφεται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και από τον Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration.

Περιεχόμενο: Έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Υπογράφεται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και την πρέσβη της Κίνας, Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των Ατόμων με Αναπηρία των δύο χωρών, ο συντονισμός της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των Ατόμων με Αναπηρίες στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση των σκοπών του παραολυμπιακού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο του αθλητισμού.

8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Υπογράφεται από τον υφυπουργό Υποδομών, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China.

Περιεχόμενο: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.

9. Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνο Λασκαρίδη και τον πρόεδρο της Κινεχικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών, Xie Fuzhan.

Περιεχόμενο: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, διά μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού

10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του πρώτου στο δεύτερο.

Υπογράφεται από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη και την πρέσβη της Κίνας, Zhang Qiyue.

Περιεχόμενο: Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου στο ελληνικό ίδρυμα.

11. Μνημόνιο Κατανόησης για επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO στον Πειραιά.

Υπογράφεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO, Shipping Corporation Limited, Xu Lirong.

Περιεχόμενο: Δηλώνεται -με επίσημο τρόπο- η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.

12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα.

Υπογράφεται από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China, Liu Liange.

Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα, τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως.

13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα.

Υπογράφεται από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο και τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing.

Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της ICBC στην Αθήνα, μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως.

14. Συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

Υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη και τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.

Περιεχόμενο: Εκδηλώνεται -με τον πλέον επίσημο τρόπο- το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη.

Υπογράφεται -από ελληνικής πλευράς- από τον πρόεδρο NUR Energie, Kevin Sara και από τον διευθύνοντα σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc, Δημήτριο Μπούρα, και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing και τον πρόεδρο του China Energy Engineering Group, Wang Jianping.

Περιεχόμενο: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζονται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τους αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell και διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θανάση Λιάγκο, και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China, Xu Xiaolian.

Περιεχόμενο: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China. Έτσι, εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ’ επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση.

Μήνυμα στην Τουρκία από Παυλόπουλου στο επίσημο δείπνο

Για μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η οποία εγκαινιάζεται με την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σικ Τζινπίνγκ, στην Αθήνα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι αναβαθμίζεται ουσιωδώς η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί το 2006, με αφετηρία την επένδυση της Cosco, και αναφέρθηκε σε μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ιστορική προοπτική που τους αναλογεί.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο, αφού ευχαρίστησε για τη μοναδική υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε ότι βίωσε εκ του σύνεγγυς τις αλματώδεις προόδους της Κίνας, υπό τη στιβαρή και εμπνευσμένη ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα του κινεζικού λαού. «Προόδους που οδηγούν στην ταχύτατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και οι οποίες αναδεικνύουν την Κίνα σε παγκόσμιο οικονομικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Η νέα πρωτοβουλία της Κίνας, υπό τη δική σας καθοδήγηση, η οποία ανοίγει τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πορευθούν μαζί με την Κίνα και σ’ αυτό το νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Τούτο προκύπτει αβιάστως από το ότι ήδη συμμετέχουμε ενεργώς στις πρωτοβουλίες “Belt and Road” και “17+1”, η οποία αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI. Με τον τρόπο, δε, αυτόν, η Ελλάδα αισθάνεται ικανοποίηση διότι το όραμα της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ Δύσης και Ανατολής αρχίζει να γίνεται πράξη».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα «η δέσμευσή μας, κατά τη συνάντησή μας στο Πεκίνο, ότι η όλη συνεργασία μας έχει ως βάση την πιστή τήρηση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους». Μάλιστα, υπενθύμισε τη δήλωση του Κινέζου Προέδρου υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό του πλανητικό ρόλο για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως, δε, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

  • Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι οι Έλληνες ενεργούμε πάντα και έναντι πάντων ως υπερασπιστές, αλλά και εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς τη γείτονα και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως τούτο εξαρτάται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 και επισήμανε πως «αυτόν τον σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να τον επιβάλουμε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι είμαστε υπέρ της έναρξης και προώθησης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν είναι ακόμη μέλη. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό «προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσή τους στο σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίχως καμία εξαίρεση ή έκπτωση».

  • Τέλος, ως προς το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είμαστε υπέρ της άμεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, με πλήρη τήρηση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θωρακίζουν οι στενές πολιτισμικές μας σχέσεις, οι οποίες έχουν ως θεμελιώδεις αντηρίδες τους πανάρχαιους πολιτισμούς μας. Τους πολιτισμούς εκείνους που συνυπάρχουν αρμονικά, επειδή έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλά εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών».

Οι επισκέψεις

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επισκέφτηκαν μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά.
Στο γεύμα με τον κ. Μητσοτάκη εκφράστηκε η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών αλλά και η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, ολοκληρώθηκε στις 19:00 με το επίσημο Δείπνο, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σι Τζινπίνγκ: Νέα αφετηρία

Νέα αφετηρία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας ομόλογός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο κ. Σι, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό Λαό για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, επισήμανε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα συνεργασίας, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση και τόνισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με πρότυπο το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο, όπως είπε, έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς.

Μάλιστα, ευχήθηκε οι δυο χώρες να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που εγκαθιδρύθηκε το 2006, στηριζόμενοι στην έμπρακτη συνεργασία και τον πολιτιστικό διάλογο.

Αναφερόμενος στους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο Λαών ο κ. Σι επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί την γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Ομηρικά Έπη, στους μύθους του Αισώπου, στον Ηρόδοτο και στον Θαλή, καθώς και στο Ολυμπιακό κίνημα και τις επιδράσεις του έως τις ημέρες μας.

  • «Η βαθιά Ιστορία και ο πλούσιος Πολιτισμός δίνουν σοφία, θάρρος, επιμονή και ανοιχτό μυαλό στον ελληνικό Λαό», υπογράμμισε ο Κινέζος Πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο ελληνικός Πολιτισμός συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο του Πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Επικαλούμενος το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα», ο κ. Σι τόνισε την ανάγκη να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και ευχήθηκε ειρήνη, ανάπτυξη και κοινή ευημερία, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη ιστορία και φιλία του Κινεζικού και Ελληνικού Λαού.

Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου, ακαδημαϊκοί, καθώς και μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, που συνοδεύουν τον Κινέζο Πρόεδρο στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθημερινή

 

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κίνας: Θα υπογραφούν 16 συμφωνίες, όλο το πρόγραμμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: