Ο Τραμπ ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του: Θα είναι μοιραία η συνάντηση με τον Ταγίπ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία σε οπαδούς του στη Λουϊζιάνα. Φωτογραφία via twitter, @realDonaldTrump




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αυτό που ανέμεναν οι καλά γνωρίζοντες στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό έγινε… Μετά από τη συνομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώθηκε επίσημα η συνάντησή τους, στις 13 Νοεμβρίου, στο Λευκό Οίκο.

Αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας δεν μπορεί να περιγραφεί από λογικούς ανθρώπους. Ο πρόεδρος της Αμερικής επιμένει να καλύπτει και να υποστηρίζει ένα ηγέτη, ο οποίος:

  • Έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των Κούρδων και των Χριστιανών της Συρίας
  • Είναι δηλωμένος αντιαμερικανός και αντισημίτης,
  • Έχει αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα, τους S-400, από την αιώνια εχθρό των ΗΠΑ, τη Ρωσία,
  • Έχει διαλύσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ
  • Απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, πιστούς συμμάχους της Αμερικής, και
  • Το χειρότερο υλοποιεί πολιτική εθνοκάθαρσης εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι μοναδικοί αποδεδειγμένα γνήσιοι φίλοι των Αμερικανών, στην περιοχή.

Ο κ. Τραμπ αγνοεί όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για μία αισχρή αντιμετώπιση της παγκόσμιας κατάστασης, που έχει συντελέσει στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλές χώρες -και το αίσθημα αυτό παρατηρείται περισσότερο στους συμμάχους της Αμερικής. Όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχα. Τους θαυμάζει ο κ. Τραμπ!

Το Κογκρέσο βράζει στην κυριολεξία. Το ίδιο και η αμερικανική κοινή γνώμη. Βουλευτές και γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι έξω φρενών. Εκφράζουν τη θέση τους δημόσια.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας (επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας), Μιτς Μακόνελ, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην προσκαλέσει τον Ερντογάν. Ούτε αυτόν άκουσε. Αγνόησε και τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ. Είναι οι βασικοί πολιτικοί που τον υποστηρίζουν και τον προστατεύουν από τη διαδικασία της καθαίρεσης. Και όμως… Ενώ τους έχει τόσο πολύ ανάγκη, αρνείται να τους ακούσει. Τα γεγονότα ομιλούν από μόνα τους…

Οπότε, δεν χρειάζεται να ρωτούμε τα πως και τα γιατί. Ή ομιλούμε για ένα εκβιασμό του Αμερικανού ηγέτη από τον Ερντογάν, για κάτι που διέπραξε πριν καν σκεφθεί να θέσει υποψηφιότητα ή τα οικονομικά συμφέροντα καθοδηγούν τις αποφάσεις του κ. Τραμπ. Δεν πρόκειται για θέμα πολιτικής ούτε για την προστασία των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων. Τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.

Θα κρατήσω μία φράση του γνωστού αναλυτή Στίβεν Κούκ, ο οποίος απαντώντας σε μήνυμα του κ. Τραμπ στο Twitter, του έγραψε τα εξής:

  • Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα παίξει πολύ καλά με το Κογκρέσο (εννοώντας τη συνάντηση με τον Ερντογάν), διότι: 1) για τους Δημοκρατικούς είναι σαφώς μία προσπάθεια να αλλάξει ο κύκλος των ειδήσεων (που αφορά τη διαδικασία της καθαίρεσης) και 2) οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ θυμωμένοι με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη Συρία. Η επίσκεψη μπορεί να κάνει τις κυρώσεις (εναντίον της Τουρκίας) πιο πιθανές.

Ζούμε εν μέσω ενός πολιτικού κόσμου, που είναι έντονα κομματικοποιημένος. Θα μπορούσα να πω ότι τα κομματικά πάθη και μίση στην Αμερική είναι και χειρότερα από την Ελλάδα. Οι νομοθέτες είναι έντονα διχασμένοι σε όλα σχεδόν τα θέματα. Συμφωνούν μόνο στην ανάγκη κυρώσεων στην κατοχική δύναμη, ως τιμωρία για τα τουρκικά ανομήματα εναντίον των Κούρδων, και στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Είναι δύο θέματα που οι πληρωμένοι λομπίστες της Τουρκίας πάλεψαν να τα εκτροχιάσουν και απέτυχαν. Σε όλα τα άλλα θέματα, κυρίως στο θέμα της καθαίρεσης το χάσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι τεράστιο. Δεν γεφυρώνεται. Σε όσα θέματα αφορούν τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι ενωμένοι.

  • Ο Πρόεδρος Τραμπ, με την πρόσκληση του προς τον Ερντογάν και τη φιλοξενία που του επιφυλάσσει στο Λευκό Οίκο, προσβάλει και τον αμερικανικό λαό, ρεζιλεύει τους συμμάχους του στη Βουλή και τη Γερουσία και προκαλεί αναστάτωση στους Ευαγγελιστές ψηφοφόρους, που του έδωσαν τη νίκη -μαζί με τους Ρώσους χάκερς- στις εκλογές του 2016. Οι Ευαγγελιστές κατήγγειλαν στον κ. Τραμπ ότι οι Τούρκοι σφάζουν τους χριστιανούς και τους Κούρδους της Συρίας…

Χθες, πέντε γερουσιαστές, οι Κρις βαν Χόλλεν (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ), Λίντσεϊ Γκράχαμ (Ρεπουμπλικάνος από τη Νότια Καρολίνα), Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ (Δημοκρατικός από το Κονέκτικατ), Μάρσα Μπλάκμπερν (Ρεπουμπλικανή από το Τενεσί) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατική από το Νιου Χάμσαϊαρ) έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία ζητούν να απαντήσει στις παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Τουρκία και να την τιμωρήσει με σκληρές κυρώσεις.

Θα έλεγα ότι η απάντηση στους γερουσιαστές δόθηκε από τον κ. Τραμπ με την επιβεβαίωση της πρόσκλησης προς τον κ. Ερντογάν. Έχει χαθεί εντελώς η ντροπή στο Λευκό Οίκο.

  • Δυστυχώς, η Αμερική ζει στον αστερισμό ενός Προέδρου που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο οποίος είναι πιστός σε αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Εύχομαι να επιβεβαιωθεί ο αναλυτής Κούκ, ο οποίος είναι καλός γνώστης του πολιτικού σκηνικού της Ουάσιγκτον.

Εύχομαι, όπως υποψιάζεται, να θυμώσουν οι Αμερικανοί νομοθέτες και να πάρουν και στη Γερουσία τη μεγάλη απόφαση και να ασχοληθούν και να ψηφίσουν τις κυρώσεις. Και εκεί θα φανεί πόσο ο κ. Τραμπ σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα, όπου είναι Πρόεδρος.

Πάντως, αυτή συνάντηση μπορεί να είναι και η “μοιραία”. Και για τον πρόεδρο της Αμερικής, και για τον αυταρχικό Ερντογάν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις τελευταίες ημέρες οι ακροδεξιοί εθνικιστές δείχνουν τον πραγματικό εαυτό τους. Μου επιτίθενται λόγω των κριτικών σχολίων μου εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ. Φοβεροί πατριώτες είναι. Της φακής! Υποστηρίζουν από τη μία τον Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη τον “ξανθό ηγέτη” Βλαδίμηρο, οι οποίοι προστατεύουν την Τουρκία και στηρίζουν τον παράλογο Ταγίπ Ερντογάν. Τα συγχαρητήριά μου…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο φαντασιόπληκτος αρουραίος του Διαδικτύου παρέλαβε το πρώτο εξώδικο και ακολουθούν άλλα τρία για ισάριθμα ψευδή δημοσιεύματά του. Θα απολογείται μέχρι τη …Δευτέρα Παρουσία!

ΕΠΙΣΗΣ: Το πιο διάσημο τρολ του παρακράτους, που σήμερα υποστηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ και αύριο τη Νέα Δημοκρατία, θα πάρει οσονούπω και τα δικά του: Εξώδικα και μήνυση. Η υπομονή μου ξεπερνά και αυτή του …Ιώβ!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Καταπέλτης ο Μενέντεζ: Ο Ερντογαν σπεύδει στη Ρωσία και προσκυνά το δακτυλίδι του Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: