Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον αλ Σίσι: Στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για το φράγμα στον Νείλο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι ομιλεί σε συνέδριο στο Σότσι της Ρωσίας. EPA, ALEXANDER RYUMIN, TASS HOST PHOTO AGENCY HANDOUT




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την υποστήριξή του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Αιθιοπία και το Σουδάν για το γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα στην αιθιοπική επαρχία του Μπλε Νείλου, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών κρατών να πάρουν μέρος σε μια σύνοδο στην Ουάσινγκτον την 6η Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες ανάμεσα στο Κάιρο, το Χαρτούμ και την Αντίς Αμπέμπα.

Η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο το φράγμα να περιορίσει ακόμη περισσότερο την ύδρευσή της από τον Νείλο, από την οποία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα. Για την Αιθιοπία, το έργο αυτό, που έχει βαπτίσει GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam, ή Μεγάλο Φράγμα για την Αναγέννηση της Αιθιοπίας) έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομική ανάπτυξή της.

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν προκειμένου να επιτευχθεί λύση μέσω συνεργασίας» των τριών Κρατών στην υλοποίηση του έργου αυτού, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Τζαντ Ντιρ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται λόγος περί επικείμενης συνόδου στην Ουάσινγκτον.

Το τελευταίο διάστημα το Κάιρο καλεί να αναζητηθεί μεσολαβητής για το ζήτημα διότι το σχήμα των τριμερών διαπραγματεύσεων έχει κατ’ αυτό εξαντλήσει τα περιθώριά του. Η Αντίς Αμπέμπα, που ως τώρα απορρίπτει την ιδέα, αναμένεται να αρχίσει να γεμίζει τον ταμιευτήρα νερού στο φράγμα το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Υποχωρεί ο Τραμπ στην Κίνα; Εξετάζει την άρση ορισμένων δασμών σε κινεζικά αγαθά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: