Ο θρίαμβος του αυτονόητου μετά από 8 χρόνια: Επιτέλους ένα e pass για όλα τα διόδια της χώρας

FILE PHOTO: Αττική Οδός. ANA – MPA/Yannis Grigorakos




Έναν ενιαίο πομποδέκτη, πληρωμής διοδίων τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας θα σε λίγους μήνες οι οδηγοί.

Μεταξύ των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τους δρόμους υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας που ανοίγει το δρόμο για την λεγόμενη διαλειτουργικότητα, με καθυστέρηση οκτώ ετών.

Μέχρι σήμερα, το μέτρο εφαρμοζόταν μερικώς και ο λόγος ήταν ότι με εξαίρεση την Εγνατία που δεν είχε ηλεκτρονικά διόδια, δύο παραχωρήσεις (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) βρίσκονταν εκτός διαλειτουργικότητας καθώς διαφωνούσαν με το ύψος της προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του συστήματος κάθε εταιρεία παραχώρησης καταγράφει τις διελεύσεις στα διόδιά της και αποδίδει υποχρεωτικά στην εταιρεία, στην οποία ανήκει ο πομποδέκτης ένα ποσοστό της είσπραξης που υπολογίζεται περίπου στο 2,5%.

Ωστόσο, την διαλειτουργικότητα με χρήση ενιαίου e-pass, ακολούθησαν η Αττική Οδός, ο Μορέας, η Ολυμπία Οδός, η Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, παραχωρήσεις με κοινό παρονομαστή τους ίδιους μετόχους.

Ειδικά για την περίπτωση της Νέα Οδού που διαχειρίζεται το τμήμα Ρίο –Αντίρριο και το τμήμα της εθνικής οδού Μεταμόρφωση-Σκάρφεια με την μεγάλη εμπορική κίνηση στα διόδια των Αφιδνών, η διαλειτουργικότητα μεταφράζεται στη καταβολή σημαντικών τελών στην Αττική Οδό που σήμερα έχει την μερίδα του λέοντος στους πομποδέκτες. Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για να επιτευχθεί η χρήση ενός ενιαίου e-pass και να απαλλαγούν οι οδηγοί από τα πολλαπλά μηχανάκια.

Η διαλειτουργικότητα των διοδίων δεν είχε υλοποιηθεί παρά τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και παρά τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν τους οδικούς άξονες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2013.

Ωστόσο, ενόψει της ακύρωσης του διαγωνισμού για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και έπειτα από πιέσεις του υπουργείου Υποδομών, οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν στο ύψος της προμήθειας η οποία θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 2,12% επί του αντιτίμου των διοδίων και θα αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα.

Στο GRITS αναμένεται να ενταχθεί και η Εγνατία Οδός, η οποία δεν διαθέτει υπηρεσία ηλεκτρονικών πομποδεκτών, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας.

Πηγές της εταιρείες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του λογισμικού στους περίπου 3.000 πομποδέκτες τους οποίους η εταιρεία προμηθεύτηκε πριν μερικά χρόνια αλλά ουδέποτε μοίρασε στους οδηγούς. Η Εγνατία Οδός προμηθεύτηκε και εγκατέστησε το 2014 σύστημα αναγνώρισης πομποδεκτών, το οποίο κόστισε περίπου 500.000 ευρώ αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήθελε ο μελλοντικός επενδυτής να έχει δεσμεύσεις για τον τρόπο είσπραξης διοδίων. Εδώ και λίγο καιρό ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί να ενταχθεί στο GRITS η Εγνατία Οδός και το ΤΑΙΠΕΔ δίνει πλέον τη συναίνεσή του.

Με πληροφορίες από newmone.gr και economistas.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: