Ο ΟΗΕ λέει ότι 6 εκατ. άνθρωποι στη Λατινική Αμερική θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια

Η UNICEF ετοιμάζεται να διανείμει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού στις φτωχές χώρες μέσα στο 2021. UN Photo, Mark Garten




Έξι εκατομμύρια από τα περίπου 620 εκατομμύρια Λατινοαμερικανούς θα βυθιστούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας το 2019, καθώς η τάση που καταγράφεται από το 2015 επιμένει, προειδοποίησε χθες Πέμπτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Το 2019, ο αριθμός των ανθρώπων που υπομένουν τη φτώχεια» σε αυτή την περιοχή «θα αυξηθεί στα 191 εκατομμύρια, εκ των οποίων 72 [θα περιπέσουν] σε κατάσταση ακραίας φτώχειας», σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPALC) του ΟΗΕ.

Αυτό μεταφράζεται σε έξι εκατομμύρια πολίτες επιπλέον σε κατάσταση φτώχειας από τα 185 που καταμετρούσε το 2018 η CEPALC.

«Πρακτικά όλοι οι άνθρωποι που έρχονται να προστεθούν το τρέχον έτος σε αυτή τη στατιστική για τη φτώχεια εντάσσονται απευθείας [στην κατηγορία] της ακραίας φτώχειας», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στο Σαντιάγο.

Η τελευταία κατηγορία αφορά νοικοκυριά τα έσοδα των οποίων δεν τους επιτρέπουν καν την αγορά ψωμιού καθημερινά.

Σύμφωνα με τη CEPALC, το ποσοστό της φτώχειας στην περιοχή θα αυξηθεί έτσι κατά 0,7% φέτος για να περάσει από το 30,1 το 2018 στο 30,8%. Σε ό,τι αφορά την ακραία φτώχεια, το ποσοστό αυξάνεται από το 10,7% στο 11,5%, ή κατά 0,8%.

Η ακραία φτώχεια «πλήττει πρωτίστως τα παιδιά και τους εφήβους, τις γυναίκες, τους ιθαγενείς, τους ανθρώπους οι πρόγονοι των οποίων ήρθαν από την Αφρική, τους κατοίκους αγροτικών περιοχών και τους άνεργους», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Οι άνθρωποι αυτοί, ήδη «φοβερά ευάλωτοι», περνούν «από τη μία κατάσταση στην άλλη» — από τη φτώχεια στην ακραία φτώχεια — «σε περιπτώσεις απώλειας της δουλειάς τους, ασθένειας, [φυσικής] καταστροφής», εξήγησε η Λαΐς Αμπράμου, η διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής ανάπτυξης της CEPALC.

Η ασθενική ανάπτυξη των οικονομιών στην περιοχή, που αναμένεται να περιοριστεί κατά μέσον όρο στο 0,1% φέτος, η έλλειψη κοινωνικών προγραμμάτων και η εργασιακή επισφάλεια είναι οι αιτίες που εξηγούν αυτή την τάση, την οποία οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζουν να είναι σε θέση να αντιστρέψουν.

«Η βασική ανησυχία είναι ότι το 2019 η προοπτική δεν μοιάζει θετική. Γι’ αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φτώχειας, όπως η αύξηση των κατώτερων συντάξεων», δήλωσε από την πλευρά της η Αλίσια Μπάρσενα, η εκτελεστική γραμματέας της CEPALC.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαντιάγο, Chile

Συγκλονιστική στιγμή: Χιλιανοί με κτυπημένα μάτια έκαναν πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: