Ο Μοράλες καταγγέλλει την Ουάσιγκτον: Αναγνώρισε την «de facto κυβέρνησης» της Βολιβίας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ομιλεί σε συγκέντρωση στο Μεξικό. EPA, JOSE MENDEZ




Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κατήγγειλε χθες Τετάρτη την αναγνώριση από τη διπλωματία των ΗΠΑ της νέας «de facto κυβέρνησης» που σχηματίστηκε μετά την παραίτησή του από το αξίωμα την Κυριακή και τη φυγή του από τη χώρα με προορισμό το Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την Τρίτη, παρά την έλλειψη απαρτίας στο βολιβιανό Κογκρέσο.

Ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός καταγγέλλει ότι η παραίτησή του οφειλόταν σε στρατιωτικό πραξικόπημα. Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μοράλες απέδωσε τις εξελίξεις στη χώρα του σε μια «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» που υποστηρίχθηκε, αν δεν προήλθε, από τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόζακ, υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, διαβεβαίωσε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Τζανίνε Άνιες ως μεταβατική πρόεδρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνεχάρη την Τζανίνε Άνιες, τη γερουσιάστρια που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Έβο Μοράλες την Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιάστριας Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τον Πομπέο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Άνιες από την Ουάσινγκτον.

Σε δύο αυξήθηκαν οι νεκροί στα επεισόδια στην επαρχία Σάντα Κρους

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, υποστηρικτές της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στη Βολιβία.

Δύο νεαροί σκοτώθηκαν από σφαίρες στην επαρχία Σάντα Κρους, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ινστιτούτου ιατροδικαστικής της γενικής εισαγγελίας (IDIF) στη Λα Πας.

Η εξέλιξη αυξάνει σε τουλάχιστον 10 τους νεκρούς των μετεκλογικών επεισοδίων, που διαρκούν τρεις εβδομάδες. Σε τμήματα της χώρας αναφέρθηκαν εξεγέρσεις, λεηλασίες και εμπρησμοί.

Ο Μοράλες εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλοντας νοθεία αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, αφού ο στρατός απαίτησε να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποκατασταθεί «η ειρήνη» στη χώρα.

Αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Μοράλες αξιώνουν να αποκατασταθεί στην εξουσία και κινητοποιούνται εναντίον της αυτοδιορισμένης μεταβατικής διαδόχου του στην προεδρία, της ως αυτή την εβδομάδα γερουσιάστριας της κεντροδεξιάς Τζανίνε Άνιες.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Bolivia – Μεξικό, Mexico – Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Με συγκρούσεις στη Λα Πας η πρώτη μέρα της μεταβατικής προέδρου της Βολιβίας Τζανίν Ανιές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: