Ο Μακρόν επιμένει για ΝΑΤΟ κι αποδίδει «πουριτανισμό» στους επικριτές του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο βήμα του Φόρουμ Ειρήνης στο Παρίσι. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε σήμερα τον “πουριτανισμό” όσων αρνούνται να δουν την αναποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών, αναφερόμενος στις επικριτικές του δηλώσεις για το ΝΑΤΟ, οι οποίες προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων. “Έχουμε ανάγκη από περισσότερη συνεργασία”, δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, εγκαινιάζοντας το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη που θεσμοθέτησε ο ίδιος πέρυσι.

Στο Φόρουμ συμμετέχουν γύρω στους 30 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους πολλοί προερχόμενοι από χώρες της Αφρικής. Όμως δεν υπάρχουν εκπρόσωποι της αμερικανικής και της ρωσικής ηγεσίας.

“Ο κίνδυνος προέρχεται από την οκνηρία, να λέμε ότι έχουμε (διεθνείς) οργανισμούς, μας αρέσουν πολύ, δεν τους εξετάζουμε, μερικές φορές έχουν χάσει το στόχο τους, κανείς πλέον δεν καταλαβαίνει προς τα πού κατευθύνονται, ας καλύψουμε το στήθος που δεν μπορούμε να δούμε, όπως λέει ο Μολιέρος, και έτσι θα είναι καλύτερα. Δεν συμφωνώ καθόλου, το έδειξα, ίσως θίγοντας ορισμένους στην αίθουσα αυτή εδώ και λίγες ημέρες. Χρειαζόμαστε αλήθεια. Ο πουριτανισμός ή η υποκρισία δεν λειτουργούν στο χρόνο που τρέχει, διότι οι συμπολίτες μας το αντιλαμβάνονται. Ούτε η οκνηρία είναι λύση“, επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε με τον τρόπο αυτόν στις επικρίσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της μελλοντικής Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρούσα στην αίθουσα, για τις πρόσφατες δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ, για το οποίο είπε ότι βρίσκεται σε “κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου”.

Το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, μαζί με πλήθος άλλων διεθνών διασκέψεων, είναι χρήσιμο διότι φέρνει μαζί Κράτη, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εταιρείες, ως μόνη απάντηση στις νέες δημογραφικές, κλιματικές, τεχνολογικές προκλήσεις, σημείωσε  ο Πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να αποφύγει το χωρισμό του κόσμου γύρω από δύο μεγάλες δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. “Η κατανομή ανάμεσα σε λίγες ηγεμονικές δυνάμεις παράγει αναστάτωση και δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΑΓΚ/ΓΠ

Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο θετική, δηλώνει η Μογκερίνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: