Ο Κόρμπιν χάνει, δεν κερδίζει ο Τζόνσον: Στις 17 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το νέο κοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιτίθεται λεκτικά στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσής τους στο Κοινοβούλιο Φωτογραφία: EPA / JESSICA TAYLOR




Το Κοινοβούλιο της Βρετανίας θα επαναλάβει τις εργασίες του στις 17 Δεκεμβρίου μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και, αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διατηρήσει τον θώκο, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παρουσιάσει το νομοθετικό της πρόγραμμα στις 19 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση, που εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρεται ότι, αν υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν.

Η Βρετανία πραγματοποιεί εκλογές τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επειδή το Κοινοβούλιο περιήλθε σε αδιέξοδο για το Brexit, ανίκανο να συμφωνήσει για το πώς, ακόμη και για το πότε, η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον προηγούνται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, αλλά απομένουν δύο και πλέον εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις γιατί το θέμα του Brexit διαπερνά τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές.

Νίκη Τζόνσον ή νέα ήττα του Κόρμπιν;

Πάντως η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov για τους Κυριακάτικους Τάιμς δείχνει πλειοψηφία 48 εδρών για τους Συντηρητικούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση από την εταιρία Datapraxis της γνώμης 270.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι ερωτήθηκαν από την YouGov, οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 349 έδρες, οι Εργατικοί 213, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 49, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14, το Ουαλικό Plaid Cymru 5 και οι Πράσινοι 1.

Το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, πέφτει στο 3% και δεν μπαίνει στο Κοινοβούλιο.

Οι αριθμοί δείχνουν πως το συντριπτικό κομμάτι των οπαδών του κόμματος Μπρέξιτ απορροφάται από τους Συντηρητικούς. Η εξαφάνιση του Φάρατζ από το πολιτικό προσκήνιο, είναι ο στόχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και φαίνεται να τον πετυχαίνει.

Η δημοσκοπική διαφορά των 19 μονάδων με τις οποίες προηγούνται οι Συντηρητικοί από το Εργατικό Κόμμα αποδεικνύει ότι για μια ακόμη φορά, το μεγαλύτερο πρόβλημα των Εργατικών είναι ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής σε μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών του ψηφοφόρων, οι οποίοι παίρνουν αποστάσεις από το κόμμα. Μέρος του προβλήματος είναι πως οι νέοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να συγκινούνται από το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, υπερφορολόγησης και παροχών των Εργατικών, το οποίο αναμένεται να κοστίσει, με συντηρητικούς υπολογισμούς, 90 δισεκατομμύρια στερλίνες- ποσό που είναι αδύνατο να καλυφθεί από την φορολογία μεγάλων εισοδημάτων και αναγκαστικά θα επιδοτηθεί με εξωτερικό δανεισμό.

Αλλά και μέσα στο συντηρητικό στρατόπεδο οι γνώμες, όσον αφορά τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, διίστανται. Σε μια προσπάθεια να πείσει τους σκληροπυρηνικούς αντιευρωπαίους ο Μάικλ Γκόουβ, Υπουργός Υλοποίησης του Μπρἐξιτ, υπόσχεται πως δεν πρόκειται να ζητηθεί νέα παράταση από τις Βρυξέλλες. Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, πως η παράταση για την αποχώρηση έχει συμφωνηθεί και είναι η 31η Ιανουαρίου. Μετά όμως ακολουθεί η περίοδος διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση, που θα διαρκέσει πολλά χρόνια. Έως τότε η Βρετανία θα παραμένει δεμένη στο άρμα της Ευρώπης.

HJ με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW / Μαρία Καστρισιανάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: