Ο φόβος του brexit φέρνει εκλογικές συνεργασίες στη Βρετανία: Δεν αποκλείονται εκπλήξεις

File Photo: Ένας υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (EU Remain) διαμαρτύρεται έξω από τη βρετανική Βουλή, Κεντρικό Λονδίνο, Βρετανία. EPA, ANDY RAIN
Τρία μικρότερα βρετανικά κόμματα ανακοίνωσαν σήμερα τη συνεργασία τους ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να εκλέξουν στη Βουλή των Κοινοτήτων περισσότερους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά του Brexit, θα συνεργαστούν με τους Πράσινους και το ουαλικό εθνικιστικό κόμμα Πλάιντ Κάμρι για να διεκδικήσουν περίπου 60 από τις 650 έδρες του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα κατεβάσουν κοινό υποψήφιο σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες.

“Είμαι ενθουσιασμένη που καταφέραμε να ανακοινώσουμε αυτή τη συμφωνία ώστε να εξασφαλίσουμε όσους περισσότερους βουλευτές (υπέρ της παραμονής) μπορούμε”, ανέφερε στο Twitter η ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον. “Το λαμπρό μέλλον μας οικοδομείται με τη συνεργασία, ώστε ενωμένοι να παραμείνουμε” στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Οι Πράσινοι διευκρίνισαν ότι με τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουν να κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο σε 10 εκλογικές περιφέρειες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ο ηγέτης του Πλάιντ Κάμρι Άνταμ Πράις δήλωσε ότι το κόμμα του “θέτει σε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον της Ουαλίας και θα αφήσει στην άκρη τις πολιτικές θέσεις του προκειμένου να εκλεγούν όσο περισσότεροι φιλοευρωπαίοι βουλευτές είναι δυνατόν σε αυτές τις καθοριστικές εκλογές”, όπως τις χαρακτήρισε.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει αναγάγει την υλοποίηση του Brexit σε βασικό σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του. Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπόσχονται στους ψηφοφόρους ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάσσονται υπέρ της παραμονής.

DPA / Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal