Ο Ερντογάν συνεχίζει να εκθέτει τον Τραμπ: Του είπα δεν εγκαταλείπουμε τους S-400, έχουμε λύσεις

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Πηγή: Τουρκική Προεδρία ia video
Συνεχίζει στην ίδια ρητορική ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του AKP στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τους S-400 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ενώπιον των πέντε γερουσιαστών που συνάντησε, και ύστερα από πιέσεις, είπε πως ήταν έτοιμος για συνομιλίες για να επιλυθεί το πρόβλημα. Και συμφωνήθηκε να συνομιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, και οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας για να βρουν λύση στο θέμα, που δημιουργεί πολλά ζητήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Επιπλέον διεμήνυσε στη διάρκεια των συνομιλιών τους στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα πως “εάν η αμερικανική στάση για τα F-35 δεν αλλάξει, η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις άμυνας”.

Ερντογάν και Τραμπ είχαν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών τους.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τα πολεμικά αεροσκάφη της F-35 και έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής τους. Επίσης έχει απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις, αν δεν εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, αν και προς το παρόν δεν τις έχει επιβάλει.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι γνωρίζει πως η στήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν θα τερματιστεί αμέσως, ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστεί.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση και έχει εξαπολύσει τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής. Εξάλλου έχει εξοργιστεί από τη στάση της Ουάσινγκτον, που εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον της YPG μέχρι να εξαλειφθούν οι απειλές εναντίον της Τουρκίας και έχει σκοτωθεί και ο τελευταίος Κούρδος αντάρτης. Τόνισε μάλιστα ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη της Τουρκίας.

HJ, Με πληροφορίες από Τουρκική Προεδρία, Reuters, άλλα Διεθνή ΜΜΕ μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν “πλήρωσε” τον Τραμπ για τη βοήθεια που του δίνει: Δεν εγκαταλείπει τους S-400

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal