Ο Ερντογάν “πλήρωσε” τον Τραμπ για τη βοήθεια που του δίνει: Δεν εγκαταλείπει τους S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. EPA, ERIK S. LESSER




Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 αλλά είναι έτοιμη να αγοράσει και τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόνταλντ Τραμπ όπως ο ίδιος δήλωσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε στον Αμερικανό ομόλογό του και την περίπτωση της Ελλάδας η οποία πήρε τους S300 από τη Ρωσία και δεν τέθηκε θέμα από τις ΗΠΑ.

Σε ενημέρωσή του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην Ουάσινγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κύκλοι που είναι ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν έντονα να χαλάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, προσθέτοντας ότι “αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πέρασαν από την βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ το ψήφισμα για το 1915 και το ψήφισμα κυρώσεων”.

“Ειδικά για το αρμενικό ζήτημα και τα γεγονότα του 1915 έδωσα λεπτομερή ενημέρωση τόσο στον κ. Τραμπ όσο και στους γερουσιαστές που συναντηθήκαμε στον Λευκό Οίκο ότι τους είπα πως είναι μεγάλο λάθος να πολιτικοποιούνται τα ιστορικά γεγονότα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να πει στους πέντε γερουσιαστές που κλήθηκαν στον γραφείο Τραμπ ότι “το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση”. Είχε επίσης την ευκαιρία να εξηγήσει το θέμα των S400, όπως ανέφερε.

  • “Είπα στον κ. Τραμπ ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τους Patriot. Του υπενθύμισα και ότι δεν είμαστε πελάτες του προγράμματος F35 αλλά συνέταιροι. Εμείς έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ. Έχουμε ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο είναι αναγκαιότητα και για τα εθνικά μας συμφέροντα και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να υπάρχει ποικιλία στις αμυντικές μας πηγές. ‘Δίνουμε σημασία στην συμπερίληψη των S400 στο αμυντικό μας σύστημα. Αν μας τους δώσετε με κατάλληλους όρους, εμείς θα πάρουμε και τους Patriot”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι δεν βρίσκουν σωστό για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να αποδεχτούν πρόταση για πλήρη απόρριψη των S400 και αγορά των Patriot.

“’Μέχρι σήμερα δεν είπατε το ίδιο και για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει S300. Για εκεί δεν είπατε κάτι τέτοιο καθόλου. Για εκεί δεν κάνετε τέτοιο βήμα’, τους είπαμε”, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως επειδή είδαν ότι υπήρχε μεγάλη πίεση στο θέμα των S400 πρότειναν όπως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ομπραϊάν μαζί με τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών να ξεκινήσουν μια εργασία με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα. “Επειδή λένε ότι οι S400 δεν είναι συμβατά με τα F35”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι η ευχή του είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Ανέφερε ωστόσο ότι είδε πολύ πιο θετικό τον Ντόναλντ Τραμπ και πιο εποικοδομητικό στη δική του προσέγγιση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε και για τον Λίντσαϊ Γκράχαμ ο οποίος ήταν ανάμεσα στους γερουσιαστές που επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε μαζί τους. “Εγώ του είπα αυτά που έπρεπε. Σήμερα πήρε το μάθημά του”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε αντίδραση που επέστρεψε την επιστολή Τραμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “δεν υπήρξε αντίδραση”. “Εγώ απορώ που ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με έναν τέτοιο τρομοκράτη”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τον ηγέτη του YPG Μαζλούμ Κομπάνι.

Πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη

Εμπαίζει κι από πάνω τον Τραμπ ο Ερντογάν: Με το που βγήκε απ’ το Λευκό Οίκο άρχισε να καταγγέλλει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: