Ο Ερντογάν εξαπάτησε τον Τραμπ: Άλλα συμφώνησαν για τους S-400, και άλλα έκανε…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βαδίζει προς το προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να είναι εκτός εαυτού με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Διότι, για πολλοστή φορά, τον εξαπάτησε.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν παράγοντες της Γερουσίας, ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε να ξεκινήσει συζήτηση που θα αφορά την καρδιά των προβλημάτων των τουρκαομερικανικών σχέσεων: Δηλαδή το ρωσικό σύστημα S-400. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά αυτό είναι το φλέγον αυτή τη στιγμή.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι S-400 βρίσκονται στην Τουρκία και θα παραμείνουν. Για να επανέλθει προχθές ο πιο στενός του συνεργάτης, ο Ιμπραήμ Καλίν για να προσθέσει ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την απόκτηση του ρωσικού συστήματος. Πρόκειται για καραμπινάτη εξαπάτηση του Αμερικανού Πλανητάρχη, ο οποίος, όμως, πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι μία παγκόσμια πολιτική προσωπικότητα. Ενώ στην πραγματικότητα είναι μία παγκόσμια πολιτική απάτη.

Οποιοσδήποτε άλλος φυσιολογικός ηγέτης, στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, θα αντιδρούσε. Και δικαίως θα αντιδρούσε. Βεβαίως, θα πείτε, ότι ο κ. Τραμπ δεν είναι ένας κανονικός πολιτικός, και ότι -αν πιστέψουμε τους κατηγόρους του- ο άνθρωπος κοιτά πρώτα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του και μετά οτιδήποτε άλλο. Όμως, η κουβέντα έγινε στην παρουσία 20 και πλέον ανθρώπων και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς ρίχνοντας μία ματιά στις φωτογραφίες.

  • Τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν επιβάλλεται του κ. Τραμπ, τους έχουμε αναλύσει πολλές φορές από τούτη την ιστοσελίδα, που προηγήθηκε -στην αποκάλυψη της ανάμειξης του γαμπρού του- και των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Οπότε δεν χρειάζεται να επανέλθουμε πέραν την υπενθύμισης ότι ο κ. Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
  • Ενοχοποίησε και τον πρόεδρο Τραμπ, και την Ιβάνκα Τραμπ και τον γαμπρό Τζάρεντ Κούσνερ. Οπότε, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ανακρίσεων, πιστεύουν αρκετοί εκ των πολιτικών παρατηρητών, ότι το θέμα της σχέσης Τραμπ και Ερντογάν θα αναδειχθεί σε μείζον θέμα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Μπόλτον θα κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση της Ουκρανίας, και στο πλαίσιο αυτής της κατάθεσης, Δημοκρατικοί βουλευτές προτίθενται να τον ανακρίνουν και για το θέμα της Τουρκίας. Γνωρίζει -και το δήλωσε ο κ. Μπόλτον- ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής καθορίζεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ, της θυγατέρας του και του γαμπρού του.

Τέθηκαν υπόψη μου αναλύσεις της ομάδας των γνωστών Ελλήνων «ψεκασμένων», που ως γνωστόν οι θέσεις τους αγγίζουν τον εθνικιστικό παροξυσμό. Δεν ήταν έκπληξη για μένα ότι κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να αποδείξουν οι ανόητοι ότι λίγο-πολύ, ο κ. Τραμπ έστησε παγίδα στον Ερντογάν και ότι οι σχέσεις τους δεν είναι τόσο καλές.

  • Προσέξτε: είναι τόσο «ψεκασμένοι» που διαψεύδουν τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τραμπ για τη φιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο. Αυτοί οι τύποι, δικαιολογούν τον πρόεδρο της Αμερικής για την κάλυψη που προσφέρει στον Ερντογάν… Δικαιολογούν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρέδωσε το σύστημα S-400 στους Τούρκους για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Έχουμε να κάνουμε με δύο ηγέτες, τον Τραμπ και τον Πούτιν, που θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος που έδωσε ατύπως ο κ. Τραμπ στον Τούρκο φίλο του, για την αναβολή των κυρώσεων, εκπνέει όσο φτάνουμε στο τέλος της χρονιάς.  Και θα πρέπει να λάβει μία απόφαση, η οποία -δυστυχώς για τον ίδιο- πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που τον πίεσε να δεχθεί και να ανακοινώσει τη ΜΗ λειτουργία του ρωσικού συστήματος. Αυτό θα βοηθούσε τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώσει ότι τηρούνται οι αμερικανικοί όροι και δεν θα επιβάλει κυρώσεις. Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο βασικός όρος των ΗΠΑ είναι να επιστραφούν οι S-400 στη Ρωσία. Στα νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας, αυτό δεν αναφέρεται; Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πόσες φορές μας «ζάλισε» τον …έρωτα ότι πρέπει να ακυρωθεί η αγορά. Δεν βλέπω καμία δήλωση που να ομιλεί για μη λειτουργία του συστήματος…

Ο απρόβλεπτος κ. Τραμπ, δεν αποκλείεται να συνεχίσει να προστατεύει τον Ερντογάν. Ενώ οι κυρώσεις είναι απαραίτητες, δεν εγγυάται κανείς ότι θα τις επιβάλει. Και δεν γνωρίζουμε για πόσο ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία θα τον εξυπηρετεί. Όπως είπε ο κ. Γκράχαμ αν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις η συντριπτική πλειοψηφία θα τις υποστηρίξει…

Το διπλωματικό παιγνίδι -λόγω και της κλήσης του κ. Μπόλτον στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής- μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί για τον πρόεδρο Τραμπ.

  • Ο κ. Καλίν, εκ μέρους του κ. Ερντογάν, έστειλε το μήνυμα ότι ναι μεν δεν θα κλείσει στα κουτιά τους S-400, αλλά δεν θα προχωρήσει στην αγορά και άλλων. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς αυτήν την υπόθεση εύκολα μπορούν να υποθέσουν τον λόγο: αφήνουν ανοικτή την πιθανότητα για την αγορά των Patriot, που στην πραγματικότητα είναι και αυτό ένα σικέ «ματς».

Η τύχη του κ. Τραμπ, και για την Ουκρανία και για την Τουρκία κρέμεται από τα χείλη του Τζον Μπόλτον. Αν αποφασίσει να εκδικηθεί τον Αμερικανό πρόεδρο, το τέλος της προεδρίας του φυσιολογικά θα έρθει πριν την ώρα του…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Μπερνς είπε την αλήθεια για τον Τραμπ: Πρόδωσε τους Κούρδους, εμάς θα σκεφθεί;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: