Ο Πρόεδρος επιδιώκει νέες διαπραγματεύσεις: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Βερολίνο

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στη Γενεύη της Ελβετίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στραμμένα στο Βερολίνο τα βλέμματα για το Κυπριακό, η παραπέρα πορεία του οποίου καθορίζεται στο επόμενο 24ωρο στην τριμερή συνάντηση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Άτυπη μεν, ουσιαστική δε, ως προς το στόχο να βγει από το τέλμα των τελευταίων δύο ετών και να επανεκκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών.

Η Λευκωσία επιδιώκει ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα ανοίξει το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος από το απόγευμα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη να διατηρεί ζωντανή την προοπτική κατάληξης σε όρους αναφοράς.

Εφικτή και η άτυπη πενταμερής, ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, φαίνεται να επιμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δείχνοντας ως καθοριστικό το ρόλο του γενικού γραμματέα σε περίπτωση που η Τουρκία κλείσει το δρόμο.

Βολιδοσκοπήσεις για χωριστές συναντήσεις των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ πριν απο το δείπνο της Δευτέρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του βρίσκονται από το μεσημέρι της Κυριακής στο Βερολίνο και έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, στο κέντρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα το δείπνο που παραθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες.

Η άτυπη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 19:30, τοπική ώρα, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δυο πλευρές έχουν βολιδοσκοπηθεί για χωριστές συναντήσεις με τον κ. Γκουτέρες, αύριο πριν από το δείπνο.

Τις διευθετήσεις του δείπνου έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, η σύνθεση των συνδαιτυμόνων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι το δείπνο θα ξεκινήσει στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, που φτάνει αύριο στο Βερολίνο, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, που επίσης διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο. Ενδέχεται ακολούθως να κληθούν να παραστούν και οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, χωρίς να αποκλείεται να διευρυνθεί η συμμετοχή και με άλλους συνεργάτες των εμπλεκομένων μερών.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται επίσης στο ίδιο ξενοδοχείο, ωστόσο η παρουσία της στο δείπνο δεν είναι επιβεβαιωμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν μετά το δείπνο της Δευτέρας, ενώ θα επιμείνει στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης εντός Δεκεμβρίου.

Για την κάλυψη της συνάντησης, τις διευθετήσεις έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και όπως έχει ανακοινωθεί, εντός της αίθουσας που θα πραγματοποιηθεί το δείπνο θα υπάρξει μόνο φωτογράφος των ΗΕ.

Πληροφορίες από OMEGA TV και ΚΥΠΕ

Ο Γκουτέρες πρότεινε χωριστές συναντήσεις με τον Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: