Ο Ακάρ προκαλεί τις ΗΠΑ: Θα λειτουργήσουν οι S-400, θα αντικαταστήσουμε τα F-35: Με ρωσικά;

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στην κηδεία ανώτερου αξιωματούχου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Φωτογραφία via Twitter, @tcsavunma




Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του θα αναζητήσει εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 εάν δεν καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων για την παράδοσή τους, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. Είπε ακόμα ότι το ρωσικό σύστημα θα λειτουργήσει.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο κ. Ακάρ δήλωσε:

  • «Όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει για εναλλακτικές, εάν δεν μπορέσει να αποκτήσει τα F-35 για οποιοδήποτε λόγο». 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η χώρα του έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της από τη στιγμή ένταξής της στο πρόγραμμα για τα F-35, μέχρι σήμερα. Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική…

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ουάσινγκτον αναγκάστηκε να αναστείλει τις παραδόσεις των F-35 στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για την απόφαση της χώρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε προς την Άγκυρα νέο προειδοποιητικό μήνυμα, καλώντας την να μην χρησιμοποιήσει τους S-400.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε:

  • «Υπάρχει περιθώριο ούτως ώστε η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Γνωρίζουν ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν, είτε να ξεφορτωθούν με κάποιο τρόπο τους S-400».
  • «Γνωρίζουν ότι έχουν την επιλογή να προχωρήσουν μπροστά και η επιλογή είναι να ξεφορτωθούν τους S-400, προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο αξιωματούχος.
  • Πρόσθεσε ότι η Αμερική θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί.

Απαντώντας στον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρόκειται να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τoυς S-400.

«Οι S-400 θα λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται για τη χρήση των S-400 και μετά από αυτό θα ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη χρήση τους», ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017. Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, ΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ S-400

Συνεχίζει την πρόκληση ο Ντονμέζ: Δεν υποχωρούμε στις απειλές, 5 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: