Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος ζητά εξαίρεση βουλευτών από την Προανακριτική [videos]

FILE PHOTO: Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis και τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξαίρεση των δύο βουλευτών του, κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στο Open TV για την προανακριτική επιτροπή της υπόθεσης Novartis, ξεκαθάρισε ότι, αφού οι άλλοι παρανομούν, «θα ζητήσω την εξαίρεση τριών μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους» δήλωσε ο Παπαγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι ήδη εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα».

Αίτημα και υπόμνημα θα καταθέσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, που θα αποδεικνύεται ότι είναι παράνομη η εξαίρεση των Πολάκη, Τζανακόπουλου, ενώ θα ζητήσει την εξαίρεση τριών μελών της προανακριτικής. Νωρίτερα χαρακτήρισε «παράνομη, αντισυνταγματική ενέργεια την εξαίρεση των Πολάκη, Τζανακόπουλου».

Εξήγησε ότι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις με το 2010 που επικαλούνται. Έγινε «ευχή» και έγινε αποδεκτή. Είχαν ήδη καταθέσει οι μάρτυρες εξήγησε.

Τέλος, σημείωσε πως εάν επιμένει στην παρανομία η Επιτροπή θα είναι άκυρη η εξέταση με αυτές τις παράνομες αποφάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι δέχεται «βάρβαρη και χυδαία επίθεση».

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη, εξ αναβολής συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής και στον απόηχο της απόφασης για την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, από τις εργασίες της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπό το σκεπτικό ότι η παρουσία των δύο βουλευτών στη συγκεκριμένη Επιτροπή εγείρει κίνδυνο ακυρότητας των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά από το προεδρείο της Βουλής να τηρηθεί το γράμμα του Κανονισμού και σημειώνει πως από τη στιγμή που ελήφθη απόφαση για την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σεβαστεί και να μην παραβιάζει θεσμικούς ρόλους που κατανέμονται με ακρίβεια και σαφήνεια από το Σύνταγμα.

Φαίνεται, μάλιστα, πως το προεδρείο της Επιτροπής αναζητά τρόπους, ώστε να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη νέα ένταση, λόγω της παρουσίας των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη στις εργασίες της Επιτροπής, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο αποπομπής τους από αυτή.

Τζανακόπουλος: Θεσμική εκτροπή η εξαίρεση – Δεν κάνουμε εξαλλοσύνες
Ωστόσο, όσο κι αν ακούγονται φωνές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει κοινοβουλευτικό «σόου» έντασης στην Προανακριτική για τη Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν υιοθετεί αυτή τη λογική.

Η Κουμουνδούρου επιμένει στο επιχείρημα περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, όπου έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

«Υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, το σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Ο μόνος αρμόδιος για να αλλάξει τη σύσταση της επιτροπής είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Ο ίδιος τόνισε πως «το ζήτημα είναι ότι έχουμε θεσμική εκτροπή και παρασυνταγματική λογική που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ πως «έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγείται σε απόλυτο φιάσκο», λέγοντας ότι «μετά την απόφαση για την Τουλουπάκη, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε πολιτικό σκάνδαλο».

Ωστόσο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν σταμάτησε εκεί, υποστηρίζοντας ότι για το θέμα αυτό «υπάρχει τεράστια ευθύνη της πλειοψηφίας της επιτροπής, αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τη ΝΔ για «αντιπερισπασμό».

Ερωτηθείς, εξάλλου αν θα βγουν έξω από την Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξαλλοσύνες».

Αμανατίδης: Το δίλημμα σκευωρία ή σκάνδαλο είναι στημένο και ψευδές
Στην πολιτική κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis παρενέβη την Τετάρτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Όσο περνά ο καιρός και προχωρά η υπόθεση θα αποκαλύπτεται ότι το δίλημμα σκευωρία ή σκάνδαλο είναι στημένο και ψευδές. Είμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο».

Πρόσθεσε δε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της ενώ επέμεινε πως «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής έχει αποφασίσει από τις 8 Οκτωβρίου 2019 τη συγκρότηση Προανακριτικής για τη Novartis, αλλά εδώ και περίπου ένα μήνα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εξέταση των μαρτύρων.

Δείτε από το κανάλι της Βουλής:

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/?fbclid=IwAR2t19wO8kY5x-i92X1QN94Ys0-NYEhjQgMgu8orMDYb8mm4JNAYqGxJ2CU

ΑΠΕ- ΜΠΕ, OPEN TV, CNN

Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για ΚΕΘΕΑ και για την προστασία πρώτης κατοικίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: