Νέα εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία: Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας πρόωρων εκλογών

File Photo: Ο Ζόραν Ζάεφ. EPA, ANGELO CARCONI




Περιθώρια για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των πρόωρων εκλογών αφήνει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, λόγω της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αν και πιστεύει ότι η 12η Απριλίου θα πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία

  • «Πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις, τουλάχιστον σε εκείνες που εμείς ως πολιτικοί φορείς έχουμε λάβει με συναίνεση και πρέπει να τηρήσουμε την 12η Απριλίου. Φυσικά, πάντοτε το καθήκον και η ευθύνη για το κράτος υπερέχει.
  • »Αφήνουμε ένα περιθώριο για τυχόν αλλαγές, κυρίως λόγω της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση μετά την επιθεώρηση έναρξης των εργασιών κατασκευής στον οδικό άξονα από το χωριό Μπουτέλ στο χωριό Λιουμπότεν.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να μην λειτουργεί το κοινοβούλιο της χώρας όταν θα επικυρωθεί το πρωτόκολλο με το ΝΑΤΟ.

– Και τα 29 κράτη μέλη έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο και, όταν πρόκειται για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, να το επικυρώσουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μην έχουμε κανένα κοινοβούλιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi ανησυχεί πιθανότατα και για τις νομικές προθεσμίες.

“Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης δεν προσκλήθηκε στον Πρόεδρο του Κράτους Stevo Pendarovski όταν συζητήσαμε για το ζήτημα αυτό και όπου έπεσαν οι αποφάσεις”, είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε: “Όμως, η Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο στη χώρα και το ανώτατο δημοκρατικό όργανο που αποφασίζει σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις αν είναι 45 ημέρες ή 60 ημέρες … Έχω ακούσει ότι ο Πρόεδρος της Συνέλευσης αποφάσισε 60 ημέρες. Φυσικά, αν συμβαίνει αυτό, εναπόκειται σε εμάς να υποκύψουμε στην απόφαση και να το σέβομε μέχρι το τέλος. Αλλά, φυσικά, πρέπει όλοι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μας είναι λειτουργική όταν κάνει τέτοιες ιστορικές αποφάσεις”.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το νομοθετικό σώμα στις 11 Φεβρουαρίου, 60 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Xhaferi, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να συγκαλέσει η Συνέλευση εάν υπάρχει ανάγκη επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης του ΝΑΤΟ. Ο Xhaferi δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να περιμένει τη νέα συνέλευση.

Πηγή: press24.mk

Πενταρόφσκι: Και μόνο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε η αλλαγή ονόματος της χώρας μου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: