Ναι στον συμβιβασμό, όχι στην ταπείνωση των Σέρβων του Κοσόβου, δήλωσε ο Βούτσιτς

File Photo: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ (Α) υποδέχεται τον Σέρβο πρόεδρο Αλεεξάνταρ Βούτσιτς (Δ) στην συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, OLIVIER HOSLET




Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ σήμερα Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, στο Βελιγράδι. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή.

  • «Είχαμε μία ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία εξέφρασα στον κ. Πάλμερ την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση στο θέμα του Κοσόβου. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, σε δύο-τρεις μήνες, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας. Υπογράμμισε τη βούληση και την ανάγκη για συμβιβαστική λύση, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την ταπείνωση της Σερβίας. «Διεμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Μάθιου Πάλμερ, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο. Εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Τόνισε πως είναι ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Η ΕΕ με την μη έγκριση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έκανε, κατά την άποψη μας, ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και έστειλε ένα κακό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή», επισήμανε ο Μάθιου Πάλμερ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Του Ν. Πέλπα

Μήνυμα Σασόλι πριν από την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία: Ανήκετε στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: