Να τους πιστέψουμε; Οι γερουσιαστές φίλοι του Τραμπ ομιλούν πάλι για κυρώσεις στην Τουρκία!

File Photo: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Α) και ο Ντόναλντ Τραμπ (Δ) στη συνέντευξη Τύπου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία έχει λίγες μόνο εβδομάδες διορία για να αλλάξει πορεία και στη βόρεια Συρία και στο θέμα της ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400.

Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο παρουσιάζει δηλώσεις γερουσιαστών που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

  • Βεβαίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας έχει καταντήσει ανέκδοτο, από τη στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τον Ερντογάν, για καθαρά προσωπικούς και επιχειρηματικούς λόγους, όπως κατήγγειλε ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Πάντως, δεν υπήρξε κανένα σημάδι για ένα σημαντικό διέξοδο σε κανένα από τα κυριότερα ζητήματα που προκαλούν κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός ηγέτης απέτυχε να αποσπάσει το οποιονδήποτε κέρδος για την Αμερική στη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία, ο Ερντογάν επέμεινε ότι δεν υπήρχε τρόπος να εγκαταλείψει η κυβέρνησή του τους S-400, τους οποίους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «ένα απαράδεκτο κίνδυνο» εάν εγκατασταθούν στην Τουρκία μαζί με τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας στενός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος υπήρξε συνομιλητής Τούρκων αξιωματούχων, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει “εβδομάδες και όχι μήνες” για να απαλλαγεί από τους S-400 και να τερματίσει τις εχθροπραξίες εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Διαφορετικά, είπε, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

  • Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, πρόκειται για τον ίδιο γερουσιαστή, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έτρεξε στη Γερουσία για να σταματήσει την προσπάθεια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Είναι δύσκολο να τον πιστέψει κανείς, ότι και να λέει πιά. Πως μπορεί να τον πιστέψει κανείς;

Πολλά νομοσχέδια για κυρώσεις έχουν δικομματική έγκριση στο Κογκρέσο μετά την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας εναντίον των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, μιας ομάδας που έχει συνεργαστεί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος υποχρεούται επίσης από το νόμο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος, αλλά μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει αναστείλει την υπογραφή των μέτρων. Όπως είπε ο κ. Μπόλτον η πολιτική του Αμερικανού προέδρου για την Τουρκία καθοδηγείται από τα συμφέροντά του.

Ο Ερντογάν παραμένει ανένδοτος από την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των S-400 το Δεκέμβριο του 2017, και λέει ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις για απόρριψη των πυραυλικών συστημάτων, τα οποία οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να συλλέξει πληροφορίες για το αμερικανικό μαχητικό F-35.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μιλήσει και για την αγορά του πυραυλικού συστήματος Patriot, αλλά χωρίς να αποσύρει τους S-400. Ο Τράμπ, ο οποίος τηρεί μία ανεκτική στάση απέναντί του, που διαφέρει από τα αντιτουρκικά συναισθήματα στο Κογκρέσο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήθελε να «κάνει κάτι» με τον Ερντογάν για το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, που ακυρώθηκε μετά την παραλαβή από την Τουρκία των S-400, τον Ιούλιο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και νομοθέτες των ΗΠΑ είναι ανένδοτοι ότι η Τουρκία δεν θα λάβει κανέναν από τα μαχητικά αεροπλάνα, για όσο το ρωσικό σύστημα συλλογής πληροφοριών είναι μέρος του αμυντικού της εξοπλισμού.

Ο γερουσιαστής της Άιοβα, Joni Ernst, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός αν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για τα S-400.

“Πρέπει να ακολουθήσουμε τους νόμους”, ανέφερε ο Ernst, σύμφωνα με το Bloomberg. “Δίνουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να απορρίψει τους S-400. Ο πρόεδρος (Τραμπ) έθεσε αρκετές επιλογές γι’ αυτό και ο Ερντογάν πρέπει να κάνει μια επιλογή. ”

Ο Ernst αναφέρεται στον νόμο του 2017, τον γνωστό ως CAATSA, που έχει ως στόχο να αποτρέψει τρίτα μέρη να αγοράσουν όπλα από τη Ρωσία και άλλους ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόκειται για ξεχωριστό ζήτημα από το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου, το οποίο συνδέθηκε με την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη συνέχεια στη Γερουσία.

  • Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις, Jim Risch, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γερουσία θα πρέπει να διακόψει τα σχέδιά της για να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία, εάν ο Ερντογάν τερματίσει τις διαδικασίες ανάπτυξης των S-400s. Είπε ότι αναμένει σύντομα κάποια πρόοδο στο θέμα.
  • “Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει κίνηση σύντομα σχετικά με τους S-400s”, ανέφερε ο Risch, σύμφωνα με το Bloomberg, μια μέρα μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν.

Ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ο κ. Risch πρέπει να δώσει το πράσινο φως για κάθε στρατιωτικό εξοπλισμό που θα πωληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Δεν πρόκειται να υπογράψω για (την απόκτηση) των F-35, για όσο καιρό έχουν τους S-400 στο έδαφος τους. Τους το έλεγα για περίπου ένα χρόνο. Νομίζω ότι δεν μας πίστευαν πραγματικά… Νομίζω ότι απλά (ο Ερντογάν) δεν δέχεται αυτή την απάντηση, αλλά μετά από (τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τους γερουσιαστές) γνωρίζει ακριβώς τη θέση μας”, δήλωσε ο Risch.

Την ίδια μέρα με τη συνέντευξη του Risch, ο Ερντογάν δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία, ότι η απαίτηση για απομάκρυνση του S-400 ήταν μια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παραιτηθούμε από τους S-400», είπε.

ΠΗΓΕΣ: BLOOMBERG, AHVAL

Είναι σημαδεμένη η τράπουλα, είναι σικέ το παιγνίδι: Ο Ερντογάν παίζει μονότερμα τον Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: