Μπορούσε να εμποδιστεί η εισβολή της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων: Τα “θαλάσσωσε” ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Κεντάκι. EPA, MARK LYONS




Το Πεντάγωνο είχε εκπονήσει σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εμποδίσει την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και την επίθεση εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι εξαπατήθηκαν από την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Πενταγώνου, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή.

Τα παραπάνω γράφει η ιστοσελίδα Defense One σε ανταπόκριση της Katie Bo Williams.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από μία διευθέτηση για κοινή συμφωνία περιπολίας με τα τουρκικά στρατεύματα, που θα εξασθενούσαν τις ανησυχίες ασφαλείας που είχε η Άγκυρα και θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εισβολή, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή Mick Mulroy, ο οποίος αποχώρησε από το Πεντάγωνο την περασμένη Παρασκευή.

“Νομίζω ότι θα είχε δουλέψει, για να είμαι ειλικρινής”, δήλωσε ο Mulroy μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της κυβέρνησης του Τραμπ. “Δεν ήταν τέλειο. Νομίζω όμως ότι ήταν προς το συμφέρον όλων όντως να γίνει αυτό. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια θα είχαν αντιμετωπιστεί. Θα είχαμε αποτρέψει την ανάγκη για μια εισβολή. ”

  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ: Είναι φανερό ότι τα “θαλάσσωσε” όλα ο Τραμπ, ο οποίος αν δεν έδινε το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν θα είχαν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τη συμφωνία και θα είχε αποτραπεί η εισβολή και το σχέδιο εθνοκάθαρσης των Κούρδων της Συρίας. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ, για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, αποδείχθηκε μέγα λάθος διότι παραχώρησε τη βόρεια Συρία στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν και πρόδωσε τους πιο πιστούς συμμάχους της Αμερικής

Η σύμπραξη των Ηνωμένων Πολιτειών με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προκάλεσε εντελώς αδικαιολόγητη οργή στην Τουρκία, η οποία βλέπει την ομάδα που καθοδηγείται από τους Κούρδους ως «τρομοκρατική οργάνωση». Όπως λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Δυνάμεις αυτές ΔΕΝ ήταν απειλή για την Τουρκία.

Μια συμφωνία που επετεύχθη τον Αύγουστο για να δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη στην οποία θα περιπολούσαν από κοινού αμερικανικές και τουρκικές δυνάμεις εμπόδισε την Τουρκία να ξεκινήσει μια εισβολή εκείνο το μήνα. Αλλά, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που συμμετείχαν στις περιπολίες στις 6 Οκτωβρίου, δόθηκε το πράσινο φως στην Άγκυρα για να ξεκινήσει την εισβολή τρεις μέρες αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τους “ατελείωτους πολέμους” σε όλο τον κόσμο και ανακοίνωσε πλήρη αποχώρηση από τη Συρία τον περασμένο Δεκέμβριο. Αργότερα άλλαξε την απόφαση να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στη χώρα.

Το Πεντάγωνο εργαζόταν για να εφαρμόσει τη συμφωνία πριν ο κ. Τραμπ εκπλήξει και ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, δήλωσε ο Mulroy.

“[Στο Πεντάγωνο] ακολούθησαν την προεδρική εντολή από την πρώτη μέρα. Είχαμε ένα σχέδιο να μειώσουμε τις δυνάμεις “, είπε. “Είμασταν στη φάση σταθεροποίησης των κερδών μας και σχεδιάζαμε για το μέλλον ότι θα έχουμε ακόμη λιγότερες δυνάμεις.”

Ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε λόγος για ανησυχία της Τουρκίας, ενώ τα στρατεύματα των ΗΠΑ ήταν παρόντα παράλληλα με τις κουρδικές δυνάμεις.

“Είχαμε συνεργαστεί με την SDF”, είπε. “Έτσι, αν ήταν απειλή για την Τουρκία, θα το γνωρίζαμε και θα το σταματούσαμε. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε. Δεν ήταν” (εννοεί απειλή).

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Ακόμη στον «αέρα» η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Πρώτα θα μιλήσουμε με τον Τραμπ, υποστηρίζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: