Μόνο ΠΑΣΟΚ ή γεια σου ΠΑΣΟΚ: Με ποιους (και τι) θα μείνει η Φώφη μετά το συνέδριο

File Photo: Από εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, Hellas Journal

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες αυτό το Σαββατοκύριακο είναι προφανές πως θα είναι καθοριστικό για τον μικρόκοσμο της κεντροαριστεράς και αδιάφορο για την πλειοψηφία των πολιτών.

Θα διαρκέσει μόλις ένα 24ωρο. Θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής. Αν αφαιρέσουμε τους πανηγυρικούς και τη νυχτερινή διακοπή, ουσιαστική θα είναι ίσως συνέδριο για βραβείο Guinness.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα:

  • Πρόκειται για ένα συνέδριο στο οποίο δεν έχουν εκλεγεί νέοι σύνεδροι και καθώς, όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, αυτό δεν μπορεί να συμβεί αφού έχουν διαλυθεί οι οργανώσεις που αντικαταστάθηκαν από τις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής.
  • Δεν πρόκειται να εκλέξει νέα όργανα και κυρίως νέο πρόεδρο καθώς όπως υποστηρίζει η ηγεσία δεν μπορεί να υπάρχει διυσμός, δηλαδή άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και άλλος στο ΚΙΝΑΛ.

Φτάνουν αυτά τα δύο στοιχεία για να δούμε το πλήρες αδιέξοδο.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της Φώφης Γεννηματά πρόκειται να μείνει ένα κέλυφος, κάτι σαν ανώνυμη εταιρεία που θα υπάρχει απλώς για να σκεπάζει το νέο οργανισμό που έχει ιδρυθεί. Είναι προαποφασισμένο ότι δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης, δεν θα έχει όργανα, δεν θα έχει καν μέλη. Απλώς παραμένει σε λειτουργία για να μην πάρει το όνομα κάποιος άλλος.

Όλα θα λειτουργούν μέσα από το Κίνημα Αλλαγής.

Αν είναι όμως έτσι, τότε γιατί η κυρία Γεννηματά δεν το λέει ανοικτά και δημόσια. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα από την αρχή και προτιμά αυτό το θέατρο του παραλόγου;

Προφανώς δεν είναι ακόμη έτοιμη. Θέλει να το κάνει με το δικό της τρόπο και όταν εκτιμήσει ότι είναι έτοιμη.

Γιατί, η Φώφη Γεννηματά έχει μάθει από τους… καλύτερους. Και έχει δίπλα της μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη ειδικευμένα στην εσωκομματική ίντριγκα.

  • Και τα ερωτήματα είναι δύο. Τι θα γίνει στο συνέδριο και τι θα γίνει μετά το συνέδριο.

Η Φώφη Γεννηματά σε μια κίνηση αβροφροσύνης και υπολογισμένου ρίσκου κάλεσε να παραστούν τους Κώστα Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά πάσα πιθανότητα ίσως μόνον ένας από τους τρεις διαδόχους του Ανδρέα Παπανδρέου θα της κάνει τη… χάρη να τη στηρίξει με την παρουσία του. Κι αυτό λίγο στην αρχή για τους φωτογράφους.

Και έτσι, τελικά θα μείνει η μόνη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα διχασμένο σώμα συνέδρων. Πιθανότατα θα έχει τους περισσότερους μαζί της και έτσι οι διαφωνίες και τα ψηφίσματα του Παύλου Γερουλάνου και του Νίκου Ανδρουλάκη απλώς θα ανεβάσουν την ένταση, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι έως τώρα καταγγελίες για διαδικασία παρωδία θα επαναληφθούν και θα λάβουν για μια ακόμη φορά ως απάντηση το επιχείρημα ότι πρόκειται για καταστατικά νόμιμες διαδικασίες. Αυτό θα επικυρωθεί από την πλειοψηφία και όποιος επιμείνει θα κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την παράταξη και δρα υπονομευτικά.

  • Αυτό πάντως που φαίνεται πως ενδιαφέρει πρωτίστως την κυρία Γεννηματά είναι η έγκριση της καταστατικής αλλαγής που προβλέπει ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια αν κάποτε γίνει πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ κάποιος που δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ (δύσκολο αλλά όχι απίθανο) τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει ένα πρόβλημα, αλλά ας είναι.

Επίσης, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ενδιαφέρει η τυπική παράταση της δικής της θητείας, προφανώς δια βοής, έως το 2021, όταν και είναι προγραμματισμένη η εκλογή νέου πρόεδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Για ποιο λόγο όμως τσακώνονται στο ΠΑΣΟΚ; Μα για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς και τη διασφάλιση ότι θα ελέγξουν ένα κομμάτι του χώρου ενόψει και της στροφής του Αλέξη Τσίπρα. Και το επόμενο, βασικότερο, ίσως ερώτημα είναι: Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής, είτε με την Φώφη Γεννηματά είτε με οποιονδήποτε άλλον να σταθεί απέναντι στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνει ο κ. Τσίπρας.

Απαντήσεις σίγουρες δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως ένα δεδομένο ή έστω μια ένδειξη. Στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε ούτε καν να φτάσει πολύ κοντά στο βασικό του στόχο που ήταν το ψυχολογικό όριο του 10%. Και ουσιαστικά δεν κέρδισε σχεδόν τίποτε από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό στο ΚΙΝΑΛ κάνουν ότι δεν το βλέπουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Βέβαια, επαναπατρίστηκε ένα μέρος παλιών του ψηφοφόρων, αλλά ήταν ουσιαστικά ελάχιστοι. Επίσης, κέρδισε ελάχιστους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους.

Και από τότε, 4 μήνες μετά τις εκλογές, στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κινείται περίπου 5 έως 8 μονάδες χαμηλότερα από το εκλογικό του ποσοστό, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κερδίσει ούτε έναν ψηφοφόρο. Αντιθέτως, δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται να χάνει περίπου 2% σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα. Προφανώς αυτό δεν είναι τυχαίο. Και είναι ένας από τους λόγους που όλες οι πλευρές κάνουν τώρα τις κινήσεις τους.

  • Και έτσι, φτάνουμε στο δια ταύτα του συνεδρίου. Την επόμενη μέρα. Είναι σίγουρο ότι ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύεται η διοργάνωση του συνεδρίου θα αφήσει ένα βαθύ τραύμα στον οργανισμό του ΠΑΣΟΚ. Το πως θα κινηθεί ο καθένας μένει να φανεί και να κριθεί.

Πάντως εδώ και λίγες ημέρες έχουν και παρέα στην κεντροαριστερά: Τον Σταμάτη Μαλέλη και την «Κίνηση 81» που με το όνομά της θέλει να σηματοδοτήσει τη χρονιά που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για πρώτη φορά.

Ομολογία Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανώσεις, κόμμα σφραγίδα του ΚΙΝΑΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: