Μητσοτάκης: Η στάση της Τουρκίας αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος στο Αιγαίο

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζουζέπε Κόντε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Ρώμη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/STR




Ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αλλά και στην Τουρκία για την στάση της στο ίδιο θέμα αλλά και στις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε.

«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε με έμφαση:

«Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως «ακριτικό» κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας».

Ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε επίσης μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι με την επιθετική της συμπεριφορά αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο.

«Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά και τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με Κόντε

“Με τον Ιταλό ομόλογό μου είχαμε τη δυνατότητα, σήμερα, να εξετάσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και κυρίως να μελετήσουμε πώς αυτές μπορούν να γίνουν ακόμη πιο στενές, ακόμα πιο αποδοτικές.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Εξάλλου -όπως ανέφερες αγαπητέ Giuseppe- οι δεσμοί μας έρχονται από τα βάθη της Ιστορίας. Καθορίζονται από τους πολιτισμούς, από τη γεωγραφική μας θέση, θα έλεγα και από την κοινή ιδιοσυγκρασία των λαών μας.

Όπως κοινός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.

Όπως γνωρίζεις αγαπητέ Giuseppe, η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενώ από την άλλη, η Ιταλία αποτελεί έναν δυναμικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές. Είναι ο πρώτος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Μία τάση που ενισχύεται χρόνο με το χρόνο.

Με τον φίλο Πρωθυπουργό συζητήσαμε βέβαια και τη συνεργασία μας σε ενεργειακά θέματα. Η ενεργειακή ασφάλεια, εξάλλου, και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών.

Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed.

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, επίσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως «ακριτικό» κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας.

Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος.

Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.

Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: