Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στο CSIS της Ουάσιγκτον: Οι κυπριακές τράπεζες γύρισαν σελίδα

Οι Κύπριοι τραπεζίτες Ιωάννης Μάτσης, Χρίστος Πατσαλίδης και Μάριος Σκανδάλης κατά την εμφάνισή τους στο αμερικανικό CSIS. Φωτογραφία Hellas Journal




Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά την τραπεζική κρίση του 2013 μέχρι και σήμερα όσο αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην διεθνούς φήμης δεξαμενή σκέψης Center for Strategic and International Studies (CSIS) στην Ουάσιγκτον, γράφει ο συνάδελφος Γιώργος Πυρίσιης στον Φιλελεύθερο.

Συγκεκριμένα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, ο πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Χρίστος Πατσαλίδης και ο Μάριος Σκανδάλης Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης επίσης της Τράπεζας Κύπρου, μίλησαν τόσο για την προ κρίσης περίοδο, τα λάθη και τις παραλήψεις των τραπεζών όσο και για τη βελτίωση που επιτεύχθηκε στην μετά κρίσης περίοδο.

  • Η αμαρτωλή περίοδος

Σίγουρα, οι μνήμες όλων είναι ακόμα νωπές από τα τραγικά γεγονότα του 2013, το κούρεμα των καταθέσεων αλλά και το γεγονός ότι το κράτος βρέθηκε προ του φάσματος της χρεοκοπίας. Αυτό όπως ανάφερε ο Ιωάννης Μάτσης, ήταν μία αφύπνιση για να ξεφύγουμε από τις κακές πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και το bail-in.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας υπέδειξε πως μεταξύ 2000-2008 η αύξηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες παρουσίασε άνοδο κατά πέντε φορές. Αυτό ανάφερε ήταν αποτέλεσμα της εισροής σημαντικών κεφαλαίων από χώρες της ανατολικής Ευρώπης οδηγώντας έτσι και στο φούσκωμα των καταθέσεων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Ο Ιωάννης Μάτσης επεσήμανε πως στην υπό αναφορά περίοδο οι πρακτικές ελέγχου και εποπτείας των τραπεζικών ιδρυμάτων ήταν αρκετά χαλαρές αναγκάζοντας έτσι τις κυπριακές τράπεζες να δίδουν αλόγιστα δάνεια ώστε να αντισταθμίζουν τον υψηλό όγκο καταθέσεων που είχαν στα ταμεία τους οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην κρίση του 2013.

  • Στοιχεία Κεντρικής

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στο τέλος του 2012 οι συνολικές καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ήταν 70 δις ευρώ ενώ με το κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτη του 2013 και με τη φυγή καταθέσεων λόγω και της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί οι καταθέσεις είχαν φτάσει στο τέλος του 2013 στα 46,9 δις ευρώ. Σήμερα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται στα 48,8 δις ευρώ μειωμένες δηλαδή κατά περίπου 22 δις ευρώ.

Επιπλέον, τα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 ήταν 72,4 δις ευρώ ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 ανέρχονταν σε 34,3 δις ευρώ. Ακόμα, Δεκέμβριο του 2012 τα 53,9 δις ευρώ ήταν δάνεια σε Κύπριους εκ των οποίων τα 27,3 δις ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2013 (δηλαδή τα μισά δάνεια).

  • Τι γίνεται σήμερα;

Ο Χρίστος Πατσαλίδης ανάφερε πως σήμερα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση του 2013 έχει από τα πιο αυστηρά εποπτικά και ρυθμιστικά πλαίσια και τις πιο αυστηρές διαδικασίες ενάντια στην αποτροπή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτά τα μέτρα όπως υπέδειξε υιοθετήθηκαν και ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με την Moneyval.

Από την πλευρά του ο Μάριος Σκανδάλης αφού παραδέχτηκε πως υπήρχαν κακές πρακτικές στο παρελθόν επεσήμανε πως η μεγάλη του ανησυχία είναι αν θα διατηρήσουμε τις πιο αυστηρές αυτές διαδικασίες όπως εφαρμόστηκαν στην μετά το 2013 εποχή. Ωστόσο, σημείωσε πως το πλέον σημαντικό μέτρο που λήφθηκε από τις κυπριακές Αρχές είναι η υιοθέτηση ελέγχων για την αναγνώριση των τελικών πραγματικών δικαιούχων για νομικές οντότητες. Να σημειωθεί πως το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού φαίνεται πως οι τράπεζες έχουν κλείσει στον μέγιστο βαθμό τυχόν παραθυράκια που υπήρχαν στο παρελθόν που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

  • Λουκέτο σε χιλιάδες λογαριασμούς

Ο Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε πως η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου οδήγησε σε ψήφο εμπιστοσύνης Αμερικανών επενδυτών (επένδυση Ρος στην Τράπεζα Κύπρου, Pimco στην Ελληνική) στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ενδεικτικό των πιο αυστηρών ελέγχων που εφαρμόστηκαν ήταν και το κλείσιμο 35.000 λογαριασμών κυρίως υπηκόων από τρίτες χώρες, υπέδειξε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, ανάφερε πως σήμερα ο συνολικός αριθμός τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων από τρίτες χώρες είναι κάτω από 10.000. Επιπλέον, οι Κύπριοι τραπεζίτες παραδέχτηκαν πως από τους πιο αυστηρούς κανονιστικούς ελέγχους χάθηκαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχετικό ερώτημα σε ποιους προορισμούς κατευθύνοντα τα κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο ο Μάριος Σκανδάλης δεν μάσησε τα λόγια του κατονομάζοντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, από τη συζήτηση δεν μπορούσε να ξεφύγει και το ζήτημα των διαβατηρίων και οι ερωτήσεις για το κυπριακό επενδυτικό σχέδιο με τους ανώτατους αξιωματούχους των κυπριακών τραπεζών να τονίζουν πως το κυπριακό επενδυτικό σχέδιο με τα νέα αναθεωρημένα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχει ενισχυθεί σε απόλυτο βαθμό.

Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε θετική από τον DBRS: Καθοδική η τροχιά του χρέους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: