File Photo: Η Χατιτσέ Τσενγκίζ (Κ) μνηστή του δολοφονημένου Τζαμάλ Κασόγκι, ο CEO της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post (2-Α), ο νομπελίστας από την Υεμένη Ταουακόλ Καρμάν (Α) και άλλοι συμμετέχοντες σε τελετή δίπλα στην επιτύμβια στήλη στο πλαίσιο του ετήσιου μνημοσύνου του Κασόγκι, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, TOLGA BOZOGLU




Η G20, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας θα αναλάβει σύντομα η Σαουδική Αραβία, οφείλει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από το Ριάντ υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και να αγωνιστεί κατά των δολοφονιών δημοσιογράφων που διαπράττονται στον κόσμο, αναφέρουν σε έκκλησή τους η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η μνηστή του δολοφονηθέντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας της RSF Κριστόφ Ντελουάρ και η Χατιτζέ Τσενγκίζ, η Τουρκάλα μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων της χώρας του το 2018, απευθύνουν την έκκληση αυτή σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε σε δώδεκα γλώσσες.

  • “Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση, σε διεθνή κλίμακα, καθώς ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά των δημοσιογράφων, σε χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά και σε κατάσταση ειρήνης, παραμένουν ατιμώρητα”, σημειώνουν στην έκκλησή τους.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν την ευθύνη που φέρει ως προς αυτό η G20, καθώς την προεδρία της ομάδας αυτής χωρών θα αναλάβει προσεχώς η Σαουδική Αραβία, η οποία καταλαμβάνει την 172η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της RSF που περιλαμβάνει 180 χώρες όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, ενώ μεταξύ των μελών της βρίσκονται και άλλα κράτη, όπως η Κίνα (177η θέση), η Τουρκία (157η θέση) ή η Ρωσία, τα οποία παραβιάζουν τακτικά ακόμη και συστηματικά το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Η μνηστή του Κασόγκι και η RSF υπενθυμίζουν επίσης στους ηγέτες της G20 ότι έναν χρόνο και έναν μήνα μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί το λείψανό του και ότι 32 δημοσιογράφοι, επαγγελματίες ή μη, εξακολουθούν να βρίσκονται στις σαουδαραβικές φυλακές.

  • Επίσης η Τσενγκίζ και η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι πολλές άλλες δολοφονίες δημοσιογράφων δεν έχουν εξιχνιαστεί ή τιμωρηθεί και αναφέρουν αυτές της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα, της Γκόρι Λανκές στην Ινδία, του Χαβιέρ Βαλντές και της Μιροσλάβα Μπριτς στο Μεξικό, του Ζαν Μπιγκιριμάνα στο Μπουρούντι και του Πάβελ Σερεμέτ στην Ουκρανία.

“Οι ηγέτες της G20 έχουν καθήκον να δράσουν” και “δεν μπορούν να περιορίζονται στο ρόλο του παθητικού θεατή στην δολοφονία δημοσιογράφων”, γράφουν.

Τέλος καλούν επισήμως την ηγεσία της G20 να “εξασφαλίσει από την Σαουδική Αραβία σαφείς δεσμεύσεις υπέρ της ελευθεροτυπίας, ξεκινώντας από την απελευθέρωση δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή” ώστε η ανάληψη της προεδρίας της G20 το 2020 από την Σαουδική Αραβία να μην ισοδυναμεί με μια “άδεια να σκοτώνεις” δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
01/11/2019

Στην Alter Ego η ταινιοθήκη και το σήμα του Mega με προσφορά 33.999.999 ευρώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: