Μεγάλη παγίδα η τριμερής για το Κυπριακό στο Βερολίνο: Και ο ενδοτισμός καλά κρατεί…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ

Σήμερα στο Βερολίνο αρχίζει η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό για την οποία εκ προοιμίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει ότι δεν τρέφει καμία αισιοδοξία..

Ο Νοέμβρης δεν σηματοδότησε ποτέ κάτι καλό για το κυπριακό..

  • Νοέμβρη του 1967 και μετά τη γνωστή προβοκάτσια των τούρκων στην Κοφίνου η ελληνική πλευρά, της χούντας πρωταγωνιστούσας έπεσε στην παγίδα[;] με αποτέλεσμα την επαίσχυντη αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας που είχε στείλει το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου ύστερα από συνεννόηση και συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο…

Η Κύπρος έκτοτε έμεινε γυμνή και ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί το έγκλημα, Και το έγκλημα συντελεσθεηκε με το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την βάρβαρή τουρκική εισβολή….

  • Νοέμβρης του 1983 έγινε η ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ενώ οι πάντες σε Αθήνα και Λευκωσία το γνώριζαν εκ των προτέρων δεν έκαναν τίποτα εκτός από αναιμικές διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Εθνη κλπ….

Νοέμβρης του 2002 [ Δευτέρα 11η του μηνός,] απεδόθη το απαράδεκτο σχέδιο Ανναν….

  • Όμως υπάρχει και ένας άλλος Νοέμβρης, ο Νοέμβρης του 1974 , όπου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καθ’ οδόν από το Λονδίνο στην Κύπρο σταματά στην Αθηνα για διαβουλεύσεις οι οποίες γίνονται  την 30η Νοεμβρη και 1η Δεκεμβρη παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δημήτρη Μπίτσιου, Ευάγ, Αβέρωφ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και Μιχάλη Δούντα από ελλαδικής πλευράς και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γλαύκου Κληρίδη, Ιωάννη Χριστοφίδη, Νίκου Κρανιδιώτη, Τάσσου Παπαδόπουλου, Χριστόδουλου Βενιαμίν, και Σπύρου Κυπριανού από Κυπριακής πλευράς.

Τα πρακτικά αυτής της σύσκεψης τα εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Το μώλυ» το 1991 στην Λευκωσία και 5000 αντίτυπα και έχω ένα από αυτά….

Σας το συντείνω να το διαβάσετε….

Θα σας μεταφέρω εδώ μόνο ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του αξέχαστου Σάββα Παύλου:

….Σε πολλά σημεία τα πρακτικά είναι πικρά αποκαλυπτικά. Αποκαλύπτουν πόσο ανεπαρκής ήταν η πλειοψηφία της ηγεσίας του ελληνικού έθνους[ελλαδική και κυπριακή]

Η παραδοχή των κατοχικών δυνάμεων είναι διάχυτη, Υπάρχει μια πιεστική ατμόσφαιρα να γίνει ένας συμβιβασμός αμέσως [= τι μπορούμε να περισώσουμε] Η ενίσχυση της αμυντικής δύναμης του νησιού δεν αναφέρεται. Ουδεμία λογική μακροχρόνιας ανατροπής των κατοχικών δεδομένων συζητείται σοβαρά,

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Συζητούνται συνεχώς άλλες γραμμές υποχωρήσεως και λίγοι αντιστέκονται. Αναφέρονται με άκρα ευλάβεια οι υποδείξεις των ξένων πρεσβευτών, οι «καλές εντυπώσεις» που θα δημιουργηθούν αν η Ελλάδα και η Κύπρος πάρουν το συμβιβαστικό δρόμο…..

……….

Σε δυο σημεία της σύσκεψης αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απεφάσισε τις ημέρες της επίθεσης του Αττίλα β’[14 Αυγούστου ] να αποστείλει μια μεραρχία στην Κύπρο κι ότι θα επέβαινε ο ίδιος ο Καραμανλής μαζί με τον Αβέρωφ στη νηοπομπή και θα έφθαναν μαζί με το στρατό στο μαχόμενο νησί. Όμως επείσθησαν τελικως περί του ματαίου της επιχειρήσεως και ακύρωσαν αυτή την ενέργεια. Και η αμέσως επόμενη κίνηση τους είναι η παραδοχή των κατοχικών δυνάμεων και ο συμβιβασμός.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας και συμπεριφοράς της ελληνικής ηγεσίας απέναντι στα εθνικά μας  θέματα. Λέγονται δηλαδή κάποια μεγαλόστομα, ρητορικά και πομπώδη λόγια και αμέσως μετά γυρίζουν σελίδα και ακολουθει η πράξη της συμβιβαστικής πολιτικής. Και στο θέμα του κυπριακού φτάσαμε από νηοπομπή στην νήπομπη [ =το νη ως πρώτο συνθετικό στα αρχαία ελληνικά σήμαινε την άρνηση και στέρηση [ νηνεμία, νηκερδης] κι από κει οδηγούμαστε στην νεκρική πομπή της Κύπρου, ότι δηλαδή βρίσκεται μακριά.

Γι αυτό το θέμα δίνουμε τον λόγο στο συγγραφέα Γιώργο Ιωάννου «………..πόσο έχουμε αντισταθεί εμείς;;;; Αντιταθήκαμε ως δημοκρατική μεταπολίτευση το 1974; Χίλιες φορές όχι! Δεν έφταναν, λέει τα αεροπλάνα ως εκεί ! Για φαντάσου ! Και τα υποβρύχιά μας που έφταναν, τι έκαναν τα υποβρύχιά μας;

Ο Κανάρης στην επανασταση πήγε μετ τις φελούκες του ως την Αλεξάνδρεια και παρ ολιγο να κάψει μέσα εκεί τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και εμείς συζητούμε για αεροπλάνα που δεν έφταναν και για υποβρύχια που δεν μπορούσαν; Δεν έφτανε η ψυχή μας ως εκεί, το ραχάτι μας, Ναι το ραχάτι μας !!!  Αυτή η λέξη μας αξίζει»…..

…………………..

Ο Φρανς Φανόν στους «Κολασμένους της Γής» μελέτησε το θέμα το θέμα του αποικιοκρατουμένου που ενώ δεχόταν αδιαμαρτύρητα τις προσβολές του αποικιοκράτη και παραμέριζε με σεβασμό για να περάσει, όμως ήταν έτοιμος να τραβήξει μαχαίρι εναντίον ενός άλλου συμπατριώτη του αποκιοκρατουμενου απλώς και μόνο για ένα στραβοκοίταγμά του.

Και στη Κύπρο καθώς και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο , έχοντας αποδεχτεί και ενσωματώσει τη λογική μας στα κατοχικά δεδομένα και την υπεροχή του τουρκικού παράγοντα αρχίσαμε να λειτουργούμε με τη νοοτροπία του προτεκτοράτου. Θεριεύουν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι κομματικές συγκρούσεις όχι γύρω από την απελευθερωτική λογική αλλά πώς να διακανονίσουμε τον χώρο ασφυξίας μας, πώς να διευθετήσουμε τα την σχεδίας.

Δεκαεφτα  χρόνια ψευδαισθήσεων για τους τουρκικούς σκοπούς κι στόχους δεν φαίνεται να μας έκαναν σοφότερους , Και τα πρακτικά της σύσκεψης αποτυπώνουν πολλές ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς. Σήμερα όμως, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η αλλαγή και η ανατροπή της λογικής για παραδοχή του τέλματος και της μοιρολατρικής διευθέτησης των δεδομένων που ο εχθρός επέβαλε, Δεν ζητούμε να διευθετήσουμε και να στολίσουμε το κελί μας, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

                      Σάββας Παύλου

Κύριοι της πολικής ηγεσίας στην Αθήνα και Λευκωσία, πριν πάτε για ύπνο σήμερα διαβάστε τον Σάββα Παύλου, Μας παρατηρεί αυστηρά από τη νήσο των Μακάρων που εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας ΔΕΝ λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Το άλμα στο κενό της Αθήνας και της Λευκωσίας: Παίζουν στο γήπεδο του Ερντογάν και θα χάσουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: