Με κλειστά κέντρα για μετανάστες επιχειρεί η κυβέρνηση να «λύσει» το μεταναστευτικό

File Photo: Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μεταναστών θα δημιουργήσει η κυβέρνηση. Φωτογραφία Pixabay.com




Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων που δημιουργεί η παρουσία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε διάφορα σημεία της Επικράτειας.

Όπως ενημερώθηκαν χθες Δευτέρα από τον πρωθυπουργό οι 13 Περιφερειάρχες σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε διάφορα σημεία της χώρας, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να παραμένουν εκεί όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα έως ότου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες είτε για την παροχή ασύλου είτε για την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσής τους.

Το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη.

Στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες συμμετείχε εκτός των αρμοδίων υπουργών και ο συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι διαθέσιμες τα κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο), σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω), ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Παράλληλα, συζητείται και η δημιουργία πρόσθετων κέντρων και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή ακόμη και σε μικρότερα νησιά. Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς σε αυτά θα φιλοξενηθούν περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε στους Περιφερειάρχες ότι σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και ότι θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

Οι περιοχές έχουν εντοπιστεί ήδη και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες. Στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων, σε επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου καθώς της διαδικασίας επιστροφών στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής, με τον στόχο να έχει οριστεί στους δέκα χιλιάδες μετανάστες έως το τέλος του 2020.

Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, καθώς και 500 υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ θα προσληφθούν και 800 άτομα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και των hotspot.

HJ

Μητσοτάκης σε Handelsblatt: Δεν θα ανεχθώ άλλο η Ευρώπη να αγνοεί την Ελλάδα στο προσφυγικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: