Μαζική ήταν η πορεία του Πολυτεχνείου: Αστακός η Αθήνα, έτοιμη η ΕΛ.ΑΣ για τη μάχη της ταράτσας




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της αστυνομίας να αποτρέψει πιθανά έκτροπα στην περιοχή γύρω από τα Εξάρχεια, μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.
Ήδη άνδρες της ΕΛΑΣ προχώρησαν σε 7 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια στην οδό Σπύρου Τρικούπη 3.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκαν σε δώμα πάνω στην ταράτσα της πολυκατοικίας. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, γάντια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και νέα επιχείρηση σε παρακείμενη πολυκατοικία (Σπύρου Τρικούπη 4) και πάλι με σκοπό τον εντοπισμό ατόμων που θα προσπαθούσαν να «καταλάβουν» την ταράτσα του κτιρίου.

Αντικείμενα που κατασχέθηκαν σε πολυκατοικία επί της οδού Σπ. Τρικούπη στα Εξάρχεια. ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης έχουν αναπτυχθεί από νωρίς το μεσημέρι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ από αέρος, οι ενέργειες ελέγχου και κατόπτευσης βοηθούνται από δύο droneς και ελικόπτερα της αστυνομίας.

Από νωρίς το πρωί και προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα αιφνιδιασμού στους δρόμους του κέντρου είχε «εγκατασταθεί» δίκτυο παρατηρητών, οι οποίοι κατέγραφαν και μετέδιδαν πιθανώς ύποπτες κινήσεις.

Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανές κρυψώνες με πολεμοφόδια (πέτρες, μολότοφ κλπ) όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Άνδρες της αστυνομίας κάνουν έρευνα σε πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από επιχειρησιακής άποψης, ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται οι κουκουλοφόροι να μην καταφέρουν να ανέβουν στις ταράτσες των πολυκατοικιών πέριξ της πλατείας Εξαρχείων.

Πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα ότι αστυνομικοί, έχουν προσπαθήσει να έρθουν από νωρίς σε συνεννόηση με ενοίκους και διαχειριστές κτιρίων.

Ελικόπτερο της αστυνομίας συμμετέχει στις από αέρος έρευνες. ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ η Τροχαία διέκοψε από νωρίς το απόγευμα την κυκλοφορία των

Μαζική πορεία

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η μαζική πορεία για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα  «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.  Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής τέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Επιπλέον λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Μαζικές οι πορείες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και επεισόδια με κουκουλοφόρους

Με τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Έγιναν τρεις πορείες, όλες με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η πορεία στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές και μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, πέρασε από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανέβηκε την πλατεία Αριστοτέλους και τελείωσε στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ).

Εξι συλλήψεις στα Εξάρχεια: Είχαν στήσει πολεμίστρα με πέτρες και μολότοφ σε ταράτσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: