Λύση ειρήνης, χωρίς στρατούς, εγγυητές και κηδεμόνες ζήτησαν μαθητές από Αναστασιάδη – Ακιντζί

Από την αντικατοχική πορεία στο Οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική πορεία για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που έγινε στη παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα ο Γιάννος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) είπε ότι «εννέα χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση».

Πρόσθεσε ότι «τα γεγονότα του 1974 συνεχίζουν να πληγώνουν τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, δεν θα δικαιωθούν όσο συνεχίζεται η κατοχή. Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και των εθνικιστών και στις δύο κοινότητες, ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός, η μισαλλοδοξία, οδήγησαν το λαό μας στην καταστροφή», σημειώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον ιμπεριαλισμό και στο σοβινισμό να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους σε βάρος της Κύπρου, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση».

Αφού ανέφερε ότι ως ΠΣΕΜ «συνεχίζουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» ο κ. Νικολάου είπε ότι αγωνιζόμαστε για απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου και του λαού μας, για μια διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Ακόμα συνέχισε «αγωνιζόμαστε για να σταλούν μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αφεθούν να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, για μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη και κυρίαρχη. Η Κύπρος δεν χρειάζεται στρατούς, συρματοπλέγματα και ξένους κηδεμόνες να μας επιτηρούν, ούτε καμιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι «θεωρούμε ότι η στασιμότητα οδηγεί σε νέα τετελεσμένα και παράλληλα η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση. Καλούμε τους δύο ηγέτες άμεσα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά μακριά από παλινδρομήσεις και αλληλοεπίρριψη ευθυνών».

Ως ΠΣΕΜ σημείωσε «στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε αν διαπιστώσουμε πως οδηγούμαστε σε λύση μακριά από το πιο πάνω πλαίσιο. Με τη σημερινή μαζική μας παρουσία, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, θα μας βρίσκουν απέναντι τους».

Στο χαιρετισμό του ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στην ημέρα του Πολυτεχνείου λέγοντας ότι «46 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που το τανκ έριχνε την Πύλη στην είσοδο του Πολυτεχνείου, από την ημέρα που χιλιάδες φοιτητές ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στην ξενοκίνητη Χούντα των Αθηνών».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους μαθητές να βροντοφωνάξουν «Ολοι μαζί να πέσει η κατοχή – Ολοι μαζί για επανένωση», να σηκώσουν «ψηλά τη σημαία της Κύπρου, το κοινό σύμβολο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» κα να στείλουν το μήνυμα με τη φωνή της νέας γενιάς και του κυπριακού λαού ότι «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Καταδικάζει η Λευκωσία νέα προσπάθεια Άγκυρας για παράνομη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: