Λευκωσία: 37 δέντρα στη μνήμη των 37 γυναικών που δολοφονήθηκαν από το 2000-2019

File Photo: Βία @cynewsagency




Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο στάθμευσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας συμβολική δεντροφύτευση 37 δέντρων εις μνήμη των 37 γυναικών που δολοφονήθηκαν από νυν και πρώην συντρόφους από το 2000-2019.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, στα πλαίσια των παγκόσμιων 16 ήμερων δράσεων κατά της έμφυλης βίας.

Στην δεντροφύτευση συμμετείχαν με φύτευση δέντρων, ανάμεσα σε άλλους η επόμενη Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, η Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη , η Ουρανία Σχίζα, Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ, η Χριστίνα Νικολάου εκ μέρους του ΑΚΕΛ η Ελεονώρα Παπαδημητρίου εκ μέρους της ΓΟΔΗΚ,η Θέα Νικολάου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, και οι Έφη Ξάνθου και Μελίνα Πάφιου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Στη εκδήλωση επισημάνθηκε ότι οι γυναικοκτονίες αποτελούν εγκλήματα μίσους εφόσον οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες. Μεγάλο μέρος τους επικεντρώνεται στο οικείο περιβάλλον και αποτελούν την κορύφωση μιας σειράς βίαιων πράξεων που διαδραματίζονται εις βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 60.000 γυναίκες και κορίτσια χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ενδοοικογενειακής βίας ενώ 40% των γυναικών που δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει στα χέρια των στενών τους συντρόφων.

1768 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ο ΣΠΑΒΟ για το 2018 διαχειρίστηκε 1768 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο στη γραμμή βοήθειας 1440 από την αρχή του 2019 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου διαχειρίστηκε 758 υποθέσεις βίας στην οικογένεια και υλοποίησε 446 ραντεβού ατομικής συμβουλευτικής. 84% των υποθέσεων το θύμα ήταν γυναίκα και 7,5% το θύμα ήταν άνδρας.

Όπως διαπιστώνεται το 73% των θυμάτων συμβιώνουν με τον δράστη ενώ το 63% των θυμάτων αναφέρουν ψυχολογική και σωματική βία. Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι 1 στα 10 θύματα έχουν αναφέρει ότι έχουν κάνει προσπάθειες να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Χώρος φιλοξενίας Λευκωσίας και Πάφου

Επίσης, τους τελευταίους δέκα μήνες φιλοξενήθηκαν συνολικά στο Χώρο φιλοξενίας Λευκωσίας και Πάφου 44 γυναίκες και 65 παιδιά. Οι χώροι φιλοξενίας , απευθύνονται σε γυναίκες και στα παιδιά τους που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγο ενδοοικογενειακής βίας.

24ώρη γραμμή βοήθειας 1440

Ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί την παγκύπρια , 24ώρη γραμμή βοήθειας 1440, την Ευρωπαϊκή γραμμή 116000 για εξαφανισμένα παιδιά και την γραμμή 116111 για παιδιά και εφήβους για οποιονδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θύματα και σε δράστες, λειτουργεί το Χώρο Φιλοξενίας στη Λευκωσία, στην Πάφο και μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται η έναρξη του Χώρου Φιλοξενίας στη Λεμεσό.

Παράλληλα παρέχει προληπτικές υπηρεσίες μέσα από εκπαιδεύσεις και εκδηλώσεις ενώ συμμετέχει σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Γαλλία: “NO” από χιλιάδες διαδηλωτές στη βία και τις δολοφονίες κατά των γυναικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: