Κυβερνητικό κλιμάκιο σε Θάσο και Χαλκιδική για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Εικόνες καταστροφής σε Θάσο και Χαλκιδική, από την καταιγίδα και τις πλημμύρες. Photo: Ethnos




Σκηνικό καταστροφής στην Θάσο και τη Χαλκιδική, από την κακοκαιρία και τις παρατεταμένες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τις δύο περιοχές την Παρασκευή. Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει επί τόπου για να καταγράψει την κατάσταση.
Στη Θάσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου έξι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη, το τελευταίο 48ωρο το νησί έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν κυρίως το νότιο τμήμα της Θάσου, με πολλούς δρόμους, αλλά και σπίτια να έχουν πλημμυρίσει. Το τελευταίο 24ωρο, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα και ότι άλλο βρεθεί στο διάβα τους, ρέματα και αρδευτικά κανάλια έχουν υπερχειλίσει, πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς όπου το νερό μπήκε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ τα ορμητικά νερά έχουν προκαλέσει μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες.

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε εγρήγορση
Στόχος είναι οι αρμόδιοι φορείς να παραμείνουμε σε εγρήγορση και οι πολίτες ενημερωμένοι καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας αύριο, δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κυβερνητικό κλιμάκιο
Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί του Σαββάτου Κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Χαλκιδική και στην Θάσο, λόγω της κακοκαιρίας.

Μαζί τους μεταβαίνουν, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Πλημμύρες και στην Χαλκιδική από την κακοκαιρία
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Χαλκιδική, μετά από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.Οι δρόμοι  έχουν μετατραπεί σε ποτάμια τις τελευταίες ώρες, ενώ πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο, ορμητικά νερά από χειμάρρους είχαν κατακλείσει νωρίτερα την είσοδο στην Ολυμπιάδα (στο τμήμα του δρόμου από τον Σταυρό). Ο δρόμος άνοιξε ωστόσο όπως είπε ο κ. Βαλιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση στην Ολυμπιάδα είναι πολύ δύσκολη. «Όπως είπε οι χείμαρροι έχουν “κατεβάσει” πέτρες, πρανή, φερτά υλικά σε δρόμους, αυλές, πολύ φοβάμαι και σε σπίτια … Τα νερά παρέσυραν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο ακόμη και ένα κοντέινερ όπως μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έρχεται ο “Γηρυόνης” με βροχές και καταιγίδες την Κυριακή: Δραματική η κατάσταση στη Θάσο

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: