Κύπρος: Από σήμερα σε εφαρμογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αντιδράσεις από την ΕΔΕΚ

File Photo: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν στην ερώτησή τους πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο αλαλούμ στο χώρο των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών ακινήτων. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Σε εφαρμογή από σήμερα το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμού
ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2019 11:36

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμού e-auction το οποίο αναπτύχθηκε από την ACB E-Auctions Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Ακίνητα
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Σύστημα και η διενέργεια πλειστηριασμού ενυπόθηκου ακινήτου με τη χρήση του Συστήματος συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου του 1965 και του περί της Πώλησης Ενυπόθηκου Ακινήτου μέσω Ηλεκτρονικού Συστήματος Πλειστηριασμού Διατάγματος του 2019.

Μέσω του Συστήματος, προστίθεται, θα τίθενται σε πλειοδοσία ενυπόθηκα ακίνητα στις περιπτώσεις που ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο Νόμος, τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ενώ με τη λειτουργία του, δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων από όπου και αν βρίσκονται χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Συνεχίζονται και οι φυσικοί πλειστηριασμοί
Δικαίωμα εγγραφής στο Σύστημα και συνεπώς συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως προσφοροδότες έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.Σημειώνεται ακόμα ότι, οι φυσικοί πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν παράλληλα, εφόσον ο εκάστοτε ενυπόθηκος δανειστής έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις δυο διαδικασίες.

Λεπτομέρειες και όροι για τη χρήση του Συστήματος, την εγγραφή, την παρακολούθηση πλειστηριασμών και τη συμμετοχή στη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eauction-cy.com

Σκληρή επίθεση από ΕΔΕΚ
Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ καταφέρεται κατά της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα παρακάτω:”Τεράστιες ευθύνες για τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν όσοι ψήφισαν τη συγκεκριμένη διαδικασία
Με δεδομένο πως μέσα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις εκποιήσεις των ακινήτων έχει, σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστωθεί επιλεκτική επιλογή και αυθαιρεσίες των τραπεζιτών, εκτιμούμε ότι η ηλεκτρονική εκποίηση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτά τα φαινόμενα.Τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό έχουν όσοι έχουν ψηφίσει αυτή τη διαδικασία και για ακόμα μια φορά έχουν ενισχύσει τις πιο πάνω αυθαίρετες συμπεριφορές των τραπεζιτών”.
Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ καταλήγει: “Υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες των εκποιήσεων προχωρούν εκβιαστικά ενώ εκκρεμεί δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή του δανειολήπτη, γεγονός το οποίο αποστερεί στον πολίτη ατομικά δικαιώματα. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε και σε αυτή την περίπτωση συγκεκριμένη τροπολογία τον Ιούνιο του 2018 για να προστατεύσει τους πολίτες από τυχόν τραπεζικές αυθαιρεσίες. Τροπολογία η οποία και πάλι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία βουλευτών.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στο φουλ οι εκποιήσεις διαμερισμάτων και κατοικιών: Οι πλειστηριασμοί, οι τιμές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: