Κυνική ομολογία Τούρκου Υποναυάρχου για όσα πράττει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

FILE PHOTO: Το τουρκικό πολεμικό πλοίο Barbaros Hayrettin Pasha στον Βόσπορο. Φωτογραφία Turkish Navy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

«Αποτροπή εισόδου» και «Άρνηση περιοχών», παρεμπόδιση δραστηριοτήτων ξένων χωρών, δημιουργία εντυπώσεων με γεωτρύπανα, σεισμογραφικά, συνοδεία πάντα τουρκικών πολεμικών πλοίων που δείχνουν δύναμη και αποφασιστικότητα.

Παρεμπόδιση μέσω NAVTEX, NOTAM, SUB NOTE, δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με χρήση πυρών κι ας μην εμφανίζονται ποτέ οι τουρκικές μονάδες επιφανείας.

Ένα διαρκές και επαναλαμβανόμενο σκηνικό, κυρίως στο Αιγαίο και σε ορισμένα τμήματα της Αν. Μεσογείου. «Παιχνίδι» ισχύος, εντυπωσιασμού, με fake αναγγελίες που κάνουν τον σκοπό τους.

  • Αυτά εν ολίγοις είναι τα θεμιτά ή κάποιες φορές και αθέμιτα μέσα που τοποθετούνται στο σχέδιο «αποτροπής» της Άγκυρας έναντι δραστηριοτήτων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, οι οποίες συνεργάζονται μ’ άλλες χώρες στους χώρους ευθύνης τους.

Η Άγκυρα αμφισβητεί αυτή την ευθύνη, αμφισβητεί νησιά, νησίδες, θαλάσσιους ή εναέριους χώρους.

Εφαρμογή του δόγματος

«Αποτροπή εισόδου» και «Άρνηση περιοχών» είχε κάνει η Τουρκία με το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ πριν από έναν χρόνο. Το ίδιο πράττει και στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • Το είχε κάνει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το σεισμογραφικό BARBAROS το οποίο συνοδεύονταν από φρεγάτες και πυραυλάκατο. Μέτρησε αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα, κατάλαβε πως εκεί, απέναντι στην πολιτική των Κανονιοφόρων που διατηρεί, η Αθήνα απαντούσε με φρεγάτες.
  • Τόσο χρονικό διάστημα κλείνει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα στην Κύπρο, τα πάντα εντάσσονται σε αυτό το “δόγμα”. Δυο 24ωρα τώρα, έχει πείσει τους συμμάχους της από το Πακιστάν ν’ ακολουθούν τα τουρκικά αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών. Παραβιάζει καθημερινά με μαχητικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και με πολεμικά πλοία τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός ακήρυχτου πολέμου και με μια Ελλάδα να προσπαθεί να μην παρασυρθεί στο λάθος που επιθυμεί η Άγκυρα.
  • Οι δυο νέες NAVTEX για το σεισμογραφικό ORUC REIS και το πλωτό γεωτρύπανο FATIH έχουν επακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, ως μέρος της μελέτης του Τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού. Το ORUS REIS δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, σ’ ένα αρκετά μεγάλο θαλάσσιο τμήμα και το FATIH σ’ ένα μικρό τμήμα του κόλπου της Καρπασίας. Τι θα κάνουν; Θα παρίστανται, διατηρώντας τις αξιώσεις τους, πιέζοντας και για το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο.

Η Τουρκία με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο διατηρεί την παράνομη παρουσία, με πολεμικά πλοία, με την επίδειξη της δύναμης, με κινήσεις fake οι οποίες μέχρι τώρα της «βγαίνουν». Άλλωστε δεν την έκαναν ούτε οι ΗΠΑ, πόσο δε μάλλον η Ευρώπη να ιδρώσει.

Φοβούνται την σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο Υποναύαρχος Yayci που μίλησε σε forum το οποίο οργάνωσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας, παρουσιάστηκε προβληματισμένος αλλά και «φοβικός» σ’ ότι αφορά την σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Η αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας, η διαρκής και αυξανόμενη παρουσία Αμερικανικών δυνάμεων σε Ελληνικό έδαφος που φέρνει συνεκπαιδεύσεις, αλλά και ανάπτυξη στον εξοπλιστικό τομέα, (κάτι ιδιαίτερα αναγκαίο για την Ελλάδα) καθώς και μόνο η υπόνοια πως οι ΗΠΑ μπορεί ν’ αναπτύξουν δυνάμεις ή και βάση στο Αιγαίο, τρομάζει την Τουρκία.
  • Μπορεί ο Ντόναλντ Τράμπ να είναι ο απόλυτος φίλος του Τούρκου προέδρου, αλλά η Άγκυρα παρατηρεί ότι ανώτατα στελέχη των ΗΠΑ έχουν πάρε δώσε με την στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού Επιτελείου.

Ο «βρυχηθμός» του Tούρκου επιτελούς, ήταν να στρέψει γι’ ακόμη μια φορά τα βέλη του προς την χώρα μας, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θ’ απαντήσει στην Ελλάδα κυρίως σ’ ότι αφορά το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων.

Δεν ήταν τυχαία επιλογή…

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτά ήταν τα επιχειρήματα («Αποτροπή εισόδου» & «Άρνηση περιοχών») που ανάλυσε λίγο καιρό πριν, σε ομιλία του, ο γνωστός για τις θέσεις του- περί της Τουρκικής ΑΟΖ και του δόγματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας»- Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Υποναύαρχος Cihat Yayci.

  • Η επιλογή αυτής της ομιλίας από τον Υποναύαρχο Yayci, να γίνει σ’ ένα από τα δεκατέσσερα παράνομα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Κατεχόμενη Κύπρο, σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Όπως τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ομιλία αυτή έγινε στην πόλη που ξεκίνησε το 1974 η τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.
  • Το γεγονός ότι ο Υποναύαρχος Yayci ανέπτυξε με τον πλέον προκλητικό τρόπο τις «πονηριές» της Άγκυρας στο παράνομο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κυρήνειας, έχει τη δική του σημειολογία. Πρώτον μίλησε και «ομολόγησε» με τον πλέον κυνικό τρόπο μέσα σε παράνομο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ποια είναι η αλήθεια, δηλαδή πως ο στόχος τους είναι να προκαλούν και παρανόμως να διεκδικούν.
  • Το έκανε εκεί, διότι πολλές φορές οι Αμερικανοί έχουν πάρει θέση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζοντας τις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες της Άγκυρας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δεύτερον, διάλεξε την Κυρήνεια, απ’ όπου εισέβαλαν οι Τούρκοι στο νησί, και 45 χρόνια παραμένουν το ίδιο απειλητικοί. Άλλωστε έχουν μιλήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα για νέο 1974…

Επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ: Navtex για γεώτρηση και έρευνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: