Κορνήλιος Κορνηλίου: Η Κύπρος περιμένει από τη νέα Κομισιόν να πράξει αυτά που της αναλογούν [video]

File Photo: Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, με συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ επισημαίνει τι περιμένει η Λευκωσία από την επόμενη μέρα@EU_Commission




Η Κύπρος αναμένει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου, θα πράξει αυτά τα οποία της αναλογούν για να μπορέσει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια στη χώρα του, και στην ΕΕ γενικότερα, και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανησυχίες του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αλλάξουμε αυτά τα οποία πρέπει να αλλαχτούν. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος από μόνο του να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση ή την κλιματική αλλαγή, και όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα είτε ο πλανήτης μας, είτε ειδικότερα η ίδια η ΕΕ», είπε ο κ. Κορνηλίου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

«Τα μηνύματα έχουν ληφθεί από τη νέα ηγεσία της ΕΕ και πλέον η ΕΕ πρέπει να είναι λιγότερο εσωστρεφής, να γίνει πιο αποφασιστική στα θέματα τα οποία ταλανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και να ηγηθεί σε ζητήματα όπως η πολυμέρεια και η κλιματική αλλαγή. Είναι ο μόνος τρόπος που θα βοηθήσει να δοθούν λύσεις οριστικές σε αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε.

15 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συστάθηκε μόλις πρόσφατα, 15 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε πως «μας πήρε 15 χρόνια να αντιληφθούμε τα οφέλη ενός οριζόντιου συντονισμού. Υπάρχουν βέβαια λόγοι γιατί δεν καταφέραμε να το κάνουμε το 2004», προσθέτοντας πως «ήταν κυρίως πολιτικοί οι λόγοι που μας οδήγησαν στην ΕΕ».

«Τα οφέλη από τον συντονισμό έγιναν αντιληπτά κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, όμως ακολούθησαν οι αποφάσεις του Eurogroup και κανένας δεν είχε διάθεση να ασχοληθεί με τον συντονισμό για τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Όμως η ατζέντα της ΕΕ έχει διευρυνθεί. Όλο και περισσότερα οριζόντια θέματα απασχολούν την ΕΕ και λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες, όπως για παράδειγμα για το Brexit και την κλιματική αλλαγή, και δεν μπορούμε εμείς να λειτουργούμε στο κενό. Αυτό επιτάσσει μια οριζόντια προσέγγιση και τον συντονισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες», επεσήμανε.

Η ΕΕ στηρίζει αυτό το εγχείρημα

Ερωτηθείς από ποιούς στελεχώνεται η Γραμματεία και για τους σκοπούς της, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στη Γραμματεία εργάζονται επτά λειτουργοί, πέντε του Υπουργείου Εξωτερικών και δυο του Υπουργείου Οικονομικών με ευρωπαϊκή εμπειρία, αφού έχουν υπηρετήσει στις Βρυξέλλες. «Έχουμε επίσης ολοκληρώσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων για απόσπαση οκτώ λειτουργών από άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες. Η ΕΕ στηρίζει αυτό το εγχείρημα και έχει αποσπάσει λειτουργό της για δυο χρόνια στη Γραμματεία», ανέφερε.

Κληθείς να αναφερθεί στα απτά οφέλη για τον Κύπριο πολίτη από τη λειτουργία της Γραμματείας, σημείωσε πως η ολοκληρωμένη διαχείριση των ευρωπαϊκών ζητημάτων βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων. Το γεγονός ότι η Κύπρος μιλά με μια φωνή στην ΕΕ – αυτός είναι και ο ρόλος της Γραμματείας – ενισχύει την αξιοπιστία μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε η Κύπρος συμμετέχει στη διαμόρφωση των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες στο τέλος της ημέρας έχουν επιπτώσεις στους πολίτες μας αλλά και στο κράτος γενικότερα, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα και οι θέσεις οι οποίες προβάλλουμε, είπε.

Ερωτηθείς πώς βλέπει να προδιαγράφεται το μέλλον της ΕΕ, με δεδομένες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση, ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επεσήμανε πως κατά την τελευταία πενταετία τέθηκε υπό δοκιμασία η ενότητα και η συνοχή της ΕΕ.

«Όλα αυτά τα ζητήματα είχαν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν δικαίωσε τους εθνικιστές και τους ευρωσκεπτικιστές. Όμως τα μηνύματα έχουν ληφθεί από τη νέα ηγεσία της ΕΕ και πλέον η ΕΕ πρέπει να είναι λιγότερο εσωστρεφής, πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική στα θέματα τα οποία ταλανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει να ηγηθεί σε ζητήματα όπως η πολυμέρεια και η κλιματική αλλαγή. Είναι ο μόνος τρόπος που θα βοηθήσει να δοθούν λύσεις οριστικές σε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Κορνηλίου είπε πως επιθυμία μας θα ήταν για ευνόητους λόγους το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ. «Αλλά σεβόμαστε την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και προετοιμαζόμαστε για την έξοδο είτε συντεταγμένη, είτε άτακτη, από την ΕΕ. Θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και θα δούμε μετά πώς προχωρούν οι συζητήσεις σε αυτό το ζήτημα. Εάν ο κ. Τζόνσον είναι ο νικητής των εκλογών και υλοποιήσει τις υποσχέσεις του τότε θα πρέπει να αναμένεται η συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι στις 31 Ιανουαρίου του 2020», επεσήμανε.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε πως «είναι άδικο το βάρος της ευθύνης να πέφτει στους ώμους των κρατών μελών της πρώτης γραμμής. Η μεταναστευτική κρίση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση και μία συλλογική απάντηση από την ΕΕ. Είναι μέσα στις προτεραιότητες της νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτό το θέμα. Χρειάζεται η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Συμμετέχουμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις αλλά δεν μπορεί πλέον η ευθύνη να βαραίνει μόνο τα κράτη της πρώτης γραμμής», ανέφερε.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερωτηθείς για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή και την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και το γεγονός ότι σε αυτήν δεν συμμετέχει Βρετανός Επίτροπος, παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη μέλος της ΕΕ, ο κ. Κορνηλίου είπε πως «χαιρετίζουμε κατ’ αρχάς τη σύνθεση και τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα Κύπρια Επίτροπο κ. Κυριακίδου και ευχαριστούμε τον απερχόμενο Κύπριο Επίτροπο κ. Στυλιανίδη για τη εξαιρετική του δουλειά».

Επεσήμανε πως η Πρόεδρος της νέας Επιτροπής “έχει εκφράσει μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις τις προτεραιότητές της που συνάδουν με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή θα πράξει αυτά τα οποία της αναλογούν για να μπορέσει ο Ευρωπαίος πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια στη χώρα του αλλά και στην Ένωση γενικότερα και ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι ανησυχίες του».

Πρόσθεσε πως «είναι κάπως παράδοξο το ότι ενώ η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ εντούτοις δεν υπάρχει Βρετανός Επίτροπος. Έχει κινηθεί η διαδικασία παράβασης εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι το Brexit έρχεται, παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που έχει πάρει το Ηνωμένο Βασίλειο, και ο Πρωθυπουργός Τζόνσον σε ένα ενδεχόμενο εκλογικής νίκης στις 12 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεών του».

Μεταναστευτική κρίση και κλιματική αλλαγή

Ερωτηθείς αν αναμένει ότι θα αλλάξει κάτι με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Επιτροπής, ο κ. Κορνηλίου είπε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αλλάξουμε αυτά τα οποία πρέπει να αλλαχτούν. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος από μόνο του να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση ή την κλιματική αλλαγή και όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα είτε ο πλανήτης μας, είτε ειδικότερα η ίδια η ΕΕ”.

“Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε παρεμβάσεις όπως του Γάλλου Προέδρου αλλά και τη γαλλογερμανική πρόταση για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Η ίδια η Πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εκφράσει επίσης την πρόθεσή της μέσα στο 2020 να ξεκινήσει μια νέα διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ακριβώς για αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα των στοχευμένων μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συλλέξει τα αποδεικτικά στοιχεία και είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για να μπορέσει να πετύχει τη συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων στον κατάλογο που θα αφορούν τα μέτρα. Είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της Ρωσίας, ανέφερε. Τόνισε πως η ΕΕ λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και πως αυτά τα στοιχεία πρέπει πρώτα να εξεταστούν από τη Νομική Υπηρεσία της Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και μετά να εγκριθούν από τα κράτη μέλη.

Υπενθύμισε σε αυτό το σημείο πως ήταν πολιτικοί οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ, «για να ενισχύσουμε τη θέση μας έναντι της Τουρκίας λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης του νησιού».

Ξεκάθαρη η στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ

«Μπορεί να μην έχουμε πετύχει τη λύση του Κυπριακού, όμως η ΕΕ μέσα από την ενεργό πλέον συμμετοχή της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και μέσα από δηλώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και Συμβουλίου Υπουργών δείχνει ξεκάθαρα τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την επίδραση της ΕΕ στην καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών, ο κ. Κορνηλίου επεσήμανε τα οφέλη που αυτοί απολαμβάνουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο Κύπριος πολίτης μπορεί να ζει και να εργάζεται σε 28 κράτη μέλη, ο Κύπριος φοιτητής μπορεί να σπουδάζει σε πανεπιστήμια όλων αυτών των κρατών μελών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν οικονομική βοήθεια, οι ερευνητές μας μπορούν να ωφεληθούν μέσα από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ όπως και οι αγρότες μας μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική. Είναι πάρα πολλά τα οφέλη τα οποία πολλές φορές θεωρούμε αυτονόητα και είναι καλό να υπενθυμίζονται, σημείωσε.

Ερωτηθείς σε ποιό βαθμό η Κύπρος ως ένα μικρό κράτος μέλος μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, ο κ. Κορνηλίου είπε πως η μικρή Κύπρος έχει ισχυρή φωνή μέσα από την ισότιμη συμμετοχή της στην ΕΕ.

«Μια φωνή και μια βαρύτητα η οποία μας επέτρεψε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο συνεργασιών μας τις χώρες της περιοχής μας. Διότι έχουμε σίγουρα φίλους, αλλά ταυτόχρονα αυτοί οι φίλοι μας βλέπουν σαν την πύλη προς την ΕΕ και ταυτόχρονα σαν τον αντιπρόσωπό τους στην ΕΕ. Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες και προσπαθούμε μέσα από συμμαχίες, χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε άλλη ατζέντα, παρά μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον της ΕΕ αλλά και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσουμε τις θέσεις μας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μέσα στα 15 χρόνια που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών, με δεδομένο ότι παλαιότερα παρατηρείτο το φαινόμενο της «άδειας καρέκλας» της Κύπρου σε όργανα της ΕΕ, ο κ. Κορνηλίου είπε πως «σίγουρα δεν μας βοηθά η γεωγραφία. Είμαστε το πιο απομακρυσμένο κράτος μέλος και νομίζω όλα αυτά συνέβαλαν σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά 15 χρόνια μετά έχει γίνει κατανοητό ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι ουσιώδους σημασίας για την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του τόπου μας. Λέγοντας αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλη απόσταση να διανύσουμε», επεσήμανε.

«Χρειάζεται προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για να εμπεδωθεί ότι η ΕΕ είναι ο φυσικός μας χώρος και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες επηρεάζουν τη χώρα μας και έχουν επιπτώσεις στις ζωές των Κυπρίων. Ως εκ τούτου με την ενεργό συμμετοχή μας στις συζητήσεις συνδιαμορφώνουμε αυτές τις αποφάσεις και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Και εδώ έγκειται και ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας», πρόσθεσε.

Η κύρια προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας, υπογράμμισε ο κ. Κορνηλίου, «είναι να βοηθήσει να γίνει αντιληπτό ότι δεν λειτουργούμε στο κενό. Ότι τα Υπουργεία πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους γιατί για τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει Υπουργείο Οικονομικών ή Υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει το κράτος μέλος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς θα διασφαλίσουμε ότι αυτό το κράτος μιλά με μια φωνή, έχει συνέπεια και συνέχεια στις θέσεις που προβάλλει, κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία μας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουν θεσμοθετηθεί τακτικές συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές, με σεβασμό πάντα στην ανεξαρτησία του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ιεράρχηση προτεραιοτήτων και για μια στρατηγική όχι μόνο για τους βραχυπρόθεσμους, αλλά και για τους μακροπρόθεσμους στόχους, σημειώνοντας πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται υπόψη σοβαρά οι ανησυχίες και οι επιθυμίες των πολιτών μας».

ΚΥΠΕ – Mαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Στόχους και προτεραιότητες παρουσίασε η νέα Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: