Κομισιόν: Ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Βρετανίας για την άρνηση του Τζόνσον να ορίσει Επίτροπο

Άλλη μια ασυνήθιστη κίνηση του Μπόρις Τζόνσον με την επιλογή της υποψηφιότητάς του σε μια περιοχή που δεν τα πήγε καλά. File Photo: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA




Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να ορίσει Επίτροπο στις Βρυξέλλες δεν πέρασε χωρίς συνέπειες. Ήδη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της kathimerini.gr, η Κομισιόν ξεκίνησε από χθες διαδικασία κυρώσεων κατά της Βρετανίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε σε δηλώσεις τους πως η Βρετανία θα γίνει «δύναμη δεύτερης κατηγορίας», εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ριψοκίνδυνη επιλογή
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο Μπόρις Τζόνσον εκταιμάται πως θα θεωρήσει ήττα του να στείλει Επίτροπο στην Ε.Ε. έστω και για λίγες εβδομάδες. Μάλιστα την ώρα που η προσοχή του βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην εκλογική μάχη της 12ης Δεκεμβρίου, ενόψει της οποίας, τονίζεται, έκανε μια ριψοκίνδυνη επιλογή: αντί να μετακομίσει σε ασφαλή εκλογική περιφέρεια, όπως φημολογείτο, ο Τζόνσον υπέβαλε χθες τα χαρτιά του εκ νέου ως υποψήφιος στο Οξμπριτζ, όπου το 2017 είχε εκλεγεί με διαφορά μόλις 5.000 ψήφων.

Κι ο Νάιτζελ Φάρατζ
Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε πως παράγοντες της Ντάουνινγκ Στριτ υποσχέθηκαν σε οκτώ μέλη του κόμματός του έδρες στη Βουλή των Λόρδων εάν κατορθώσουν να πείσουν τον Φάρατζ να αποσυρθεί εντελώς από την εκλογική μάχη. Το κόμμα Brexit αποσύρθηκε από τις περιφέρειες στις οποίες είχαν εκλεγεί Συντηρητικοί βουλευτές το 2017, αλλά επιμένει να παρουσιαστεί σε περιφέρειες στις οποίες το κόμμα Brexit θα είχε πιθανότητες να επικρατήσει των Εργατικών.

Για τους Συντηρητικούς, η απόφαση αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι, δεδομένου ότι θα μπορούσε να χωρίσει στα δύο την ψήφο των οπαδών της εξόδου από την Ε.Ε. (ανάμεσα στο Συντηρητικό Κόμμα και στο κόμμα Brexit), οδηγώντας τελικά σε εκλογικά κέρδη για τους Εργατικούς. Εκκληση προς τον Φάρατζ να αποσυρθεί ολοκληρωτικά απηύθυνε και ο βασικός χρηματοδότης του κόμματος Brexit, πολυεκατομμυριούχος Ααρον Μπανκς.

Το κόμμα Brexit, όσο πλησιάζουν οι κάλπες γίνεται όλο και πιο ασήμαντο για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η πόλωση οδηγεί σε ενίσχυση των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στρέφουν τα πυρά τους, πότε προς τους Εργατικούς και πότε προς τους Συντηρητικούς, αλλά δεν μπορούν ούτε και αυτοί να ξεφύγουν από τις μυλόπετρες της πόλωσης.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr – REUTERS, A.P.

Θα σας στείλουμε Επίτροπο, αλλά… αργότερα, λέει το Λονδίνο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: