Κίνα: Πρωταθλήτρια στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, ξεπέρασε και τις ΗΠΑ

File Photo: Το Πεκίνο διαθέτει για πρώτη φορά περισσότερες διπλωματικές αποστολές ανά την υφήλιο, ξεπερνώντας ακόμη και τις κραταιές ΗΠΑ. ΚΥΠΕ-EPA/JASON LEE / POOL




Η Κίνα κατέλαβε για πρώτη φορά την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό των διπλωματικών αποστολών της στο εξωτερικό, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, καταγράφει μελέτη η οποία δημοσιεύεται σήμερα και προφανώς πιστοποιεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου σε διεθνές επίπεδο.

Ταχεία άνοδος της ισχύος της Κίνας

Σύμφωνα με το αυστραλιανό κέντρο μελετών Lowy Institute, η ταχεία άνοδος της ισχύος της Κίνας σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίστηκε το 2019, κυρίως χάρη στο άνοιγμα διπλωματικών αποστολών σε κράτη πως ως φέτος αναγνώριζαν την Ταϊβάν.

«Με 276 πόστα σε όλο τον κόσμο, η Κίνα για πρώτη φορά ξεπέρασε τις ΗΠΑ κατά τρία», διαπιστώνουν οι συγγραφείς της μελέτης Global Diplomacy Index, η οποία εκπονείται σε διετή βάση.Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν έναν καλό δείκτη των γεωπολιτικών μεταβολών.

Η αμερικανική διπλωματία

Η αμερικανική διπλωματία «έχει εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας» λόγω των περιορισμών του προϋπολογισμού της που εφαρμόζει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον να διατηρήσει στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα αρκετούς διπλωμάτες καριέρας, σύμφωνα με το Lowy Institute.
Οι ΗΠΑ δεν άνοιξαν καμία νέα διπλωματική αποστολή, ενώ αναγκάστηκαν να κλείσουν το προξενείο τους στην Αγία Πετρούπολη μετά την απέλαση των διπλωματών τους, συνέπεια του σκανδάλου που προκάλεσε η υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ.
Οι ΗΠΑ παραμένουν πάντως η χώρα όπου φιλοξενούνται οι περισσότερες πρεσβείες και τα περισσότερα προξενεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Και οι 61 χώρες και περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Lowy Institute αντιπροσωπεύονται στις ΗΠΑ, με συνολικά 342 αποστολές, έναντι 256 στην Κίνα.
Η επιρροή του Πεκίνου συνεχίζει να εξαπλώνεται, με το άνοιγμα νέων διπλωματικών αποστολών «στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Γκάμπια και στο Σάο Τομέ και Πρίντσιπε», που είχαν ως πρότινος «διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι», κατά τη μελέτη.
Οι συντάκτες της έκθεσης αυτής σημειώνουν επίσης πως παρά τη δέσμευσή του να γίνει χώρα με «επιρροή σε όλο τον πλανήτη» μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στην 11η θέση της κατάταξης, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία.

Mε πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Βολιβία θα απελάσει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που υπηρετούν στην Λα Πας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: