Κατηγορούμενος επιχειρηματίας έδωσε 500.000 στον Τζουλιάνι μέσω χορηγού του Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον δικηγόρο του Ρούντι Τζουλιάνι. EPA, PETER FOLEY




Ένας υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε το ποσό των 500.000 δολαρίων στον προσωπικό δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι για λογαριασμό μιας εταιρείας, συνιδρυτής της οποίας ήταν ένας Αμερικανο-ουκρανός επιχειρηματίας που είχε βοηθήσει τον Τζουλιάνι να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό αντίπαλο του Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Το πρακτορείο Reuters είχε αναφερθεί σε αυτήν την «πληρωμή» τον περασμένο μήνα, όμως τότε ο Τζουλιάνι είχε αρνηθεί να αποκαλύψει την πηγή των χρημάτων. Είπε μόνο ότι δεν προέρχονταν από το εξωτερικό και ότι ήταν η πληρωμή του για τις υπηρεσίες του προς την εταιρεία του επιχειρηματία Λεβ Πάρνας.

Ο Πάρνας συνελήφθη τον περασμένο μήνα με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία δεν σχετίζεται με αυτήν την υπόθεση.

Ο Τσαρλς Γκουτσάρντο, δικηγόρος από το Λονγκ Άιλαντ, κατέβαλε τα χρήματα στην εταιρεία διαχείρισης και συμβούλων Guiliani Partners LLC εκ μέρους της Fraud Guarantee, της εταιρείας του Πάρνας. Τη δήλωση αυτή έκανε ο νομικός σύμβουλος του Γκουτσάρντο, ο Ράντι Ζέλιν. Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, τα χρήματα αποτελούσαν δάνειο προς την εταιρεία του Πάρνας, η οποία εδρεύει στο Μπόκα Ρατόν και στον ιστότοπό της αναφέρει ότι θέλει να βοηθήσει τους πελάτες της «να μειώσουν την απάτη».

«Ο κ. Γκουτσάρντο επένδυσε επειδή πίστευε ότι ο κ. Τζουλιάνι –ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, πρώην εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και κορυφαίο όνομα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας – ήταν μπροστά, πίσω και δίπλα στην εταιρεία», εξήγησε ο Ζέλιν. Η πολιτική τοποθέτηση του πελάτη του δεν παίζει κανένα ρόλο, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε πρώτη, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι ο Γκουτσάρντο πλήρωσε το ποσό αυτό.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Γκουτσάρντο έδωσε 50.000 δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, την America First Action, που στηρίζει τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ζέλιν, οι όροι της συμφωνίας με τη Fraud Guarantee επιτρέπουν στον Γκουτσάρντο να μετατρέψει το δάνειο σε μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ερευνούν τις σχέσεις του Τζουλιάνι με τον Πάρνας και τον συνεργάτη του, τον Ίγκορ Φρούμαν, ο οποίος κατηγορείται επίσης για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Και οι δύο έχουν δηλώσει αθώοι.

Κατηγορούνται συγκεκριμένα ότι έκαναν παράνομες δωρεές σε υποψηφίους πολιτικούς. Μεταξύ αυτών ήταν και μια δωρεά ύψους 325.000 δολαρίων στην America First Action.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Μπόλτον εάν κλητευθεί να καταθέσει για τον Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: